Каа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Ка.

Каа

Фараон на Древен Египет
Реатаврирана надгробна стела на Каа
Реатаврирана надгробна стела на Каа
Информация
Други именаBiénechês, Убиентис, Víbenthis
Царуване33 г., около 2910 пр.н.е.
(Първа династия)
ПредшественикSemerkhet
НаследникHotepsekhemwy (most likely) or Sneferka, Horus Bird
Роден
2890 г. пр.н.е.
Починал
неизв.
БащаSemerkhet (most likely) or Anedjib
ПогребанTomb Q, Umm el-Qa'ab
Каа в Общомедия

Каа (също Ка и Убиентис) е последният фараон от Първа династия на Древен Египет. Той управлява в края на 30 век пр.н.е. и е наследен от Хотепсехемуи, въпреки че се смята, че между Каа и Хотепсехемуи е имало двама фараони, които са управлявали много кратко. Според Манетон Каа управлява 25 години, но е по-вероятно управлението му да е продължило малко повече от 33 години.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Няма много свидетелства за царуването на Каа, но изглежда, че той царува дълго време (около 33 години). Няколко надписи върху каменни плочи споменават втори фестивал Сед в чест на Каа, което сочи от 33 до 35 години царуване. Фестивалът за първи път винаги (с изключение на Хатшепсут, която го празнува на 16-ата година от своето царуване) се чества щом се навършат 30 години от възкачването на фараона и след това на всеки три години. В Палермския камък се споменава само годината на коронацията и някои от обичайните култови събития, които са били чествани за всеки цар.

Край на управлението[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки дългото и проспериращо управление на Каа, доказателствата сочат, че след смъртта му започва нова гражданска война между различните кралски родове за трона. След войната Хотепсехемуи се възкачва на трона.

Гробница[редактиране | редактиране на кода]

Каа има доста голяма гробница в Абидос с размери 30 х 23 метра. Големината на гробницата подкрепя факта, че Каа е управлявал доста дълго. В гробницата са открити надписи, датиращи от времето на царуването му на мястото за погребение в Ум ел-Ка'аб в Абидос, които разкриват, че Каа се възкачва на власт около 2916 г. пр.н.е.