Ка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ка
Ancient Egypt Wings.svg
Фараон на Древен Египет
Restored tomb stele of Qa'a
Restored tomb stele of Qa'a
Информация
Други имена Biénechês, Убиентис, Víbenthis
Царуване 33 г., около 2910 пр.н.е.
(Първа династия)
Предшественик Semerkhet
Наследник Hotepsekhemwy (most likely) or Sneferka, Horus Bird
Роден
Починал
неизв.
Баща Semerkhet (most likely) or Anedjib
Погребан Tomb Q, Umm el-Qa'ab
Ка в Общомедия

Ка (също Каа и Убиентис) е последният фараон от Първа династия на Древен Египет. Той управлява в края на 30-ти век пр. н. е. и е наследен от Хотепсехемуи, въпреки, че се смята, че между Каа и Хотепсехемуи е имало двама фараони които са управлявали много кратко. Според Манетон Ка управлява 25 години, но е по – вероятно управлението му да е продължило малко повече от 33 години.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Няма много свидетелства за царуването на Каа, но изглежда, че той царува дълго време (около 33 години). Няколко надписи върху каменни плочи споменават втори Фестивал на Сед в чест Каа, което сочи 33 до 35 години царуване. Фестивалът за първи път винаги (с изключение на Хатшепсут която го празнува на 16-та година от своето царуване) се чества щом се навършат 30 години от възкачването на фараона и после се повтарят на всеки три години. В Палермския камък споменава само годината на коронацията и някои от обичайните култови събития, които са били чествани за всеки цар.

Край на управлението[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки дългото и проспериращо управление на Каа, доказателствата сочат, че след смъртта му започва нова гражданска война между различните кралски родове за трона. След войната Хотепсехемуи се възкачва на трона.

Гробница[редактиране | редактиране на кода]

Ка има доста голяма гробница в Абидос с размери 30 х 23 метра. Големината на гробницата подкрепя фактът, че Каа е управлявал доста дълго. В гробницата са открити надписи, датиращи от времето на царуването му на мястото за погребение в Ум ел-Ка'аб в Абидос които разкриват, че Ка се възкачва на власт около 2916 г. пр.н.е.