Кабестан (лебедка)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кабеста́н)
Фрагмент от модел на ветроходен кораб, демонстриращ принципа на действие на кабестана. Матросите се движат в кръг около шпила (името на кабестана в корабостроенето) и при това, за постигане на координация в движението, пеят песен.

Кабеста́н (от френски: cabestan), в морското дело също шпил, е механизъм за придвижване на товар, състоящ се от вертикално поставен вал, на който при въртене се намотава верига или канат, в другия край на който е закрепен товарът, например котва.

Кабестанът представлява вертикален прост механизъм (колело и ос) и е разновидност на лебедка с барабан, насаден на вертикален вал.

Кабестанът се използва в корабоплаването най-вече за прекарване на речните съдове към причалите, обиране (вдигане, опъване) на съдовите котви и други подобни цели.

Един от най-внушителните примери за използване на системи от кабестани в строителството е поставянето на колоните на Исакиевския събор през 1828 г. и издигането на Александровската колона на пиедестал през 1832 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Кабестан (лебёдка)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​