Хелзинкски университет (метростанция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кайсаниеми (метростанция))
Направо към: навигация, търсене
Хелзинкско метро
Руохолахти Руохолахти
Кампи Кампи
Раутатиентори Раутатиентори
Хелзинкски университет Хелзинкски университет
Хаканиеми Хаканиеми
Сьорняйнен Сьорняйнен
Каласатама Каласатама
Кулосари Кулосари
Хертониеми Хертониеми
Сиилитие Сиилитие
Итякескус Итякескус
BSicon ABZgl.svgBSicon STR+r.svg  
BSicon STR.svgBSicon BHF.svg Пуотила
BSicon STR.svgBSicon BHF.svg Растила
BSicon STR.svgВуосаари Вуосаари
BSicon STR.svg  
Myllypuro Мюллюпуро
Контула Контула
Мелунмяки Мелунмяки

Mетростанция Хелзинкски университет(на фински: Helsingin yliopisto, на шведски: Helsingfors universitet) е станция от Хелзинкското метро. Тя обслужва централните Хелзинкски кварта Кайсаниеми. Това е единствената станция, в която името и се произнася само на един език, защото и на двата официални езика се произнася по сходен начин. Никой обаче не знае кой език е използван за изговарянето и. Когато станцията е открита, наименованието и се произнася и на двата езика, но това било ненужно повторение и водило до забавяне. Оттогава името се произнася само веднъж.

Метростанция Кайсаниеми е отворена на 1 март 1995. Проекирана е от архитектутно бюро- Kalpi - Valjento Oy. Разположена е на 0.6 километра от метростанция Раутатиентори и на 0.9 километра от метростанция Хаканиеми.

Станцията е разположена на 27 метра под земята, на 22 метра под морското равнище. Станцията е оборудвана с панорамен асансьор .

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

На метростанцията може да се направи връзка с:

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Kaisaniemi metro station“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.