Хелзинкски университет (метростанция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кайсаниеми (метростанция))
Хелзинкско метро
Руохолахти Руохолахти
Кампи Кампи
Раутатиентори Раутатиентори
Хелзинкски университет Хелзинкски университет
Хаканиеми Хаканиеми
Сьорняйнен Сьорняйнен
Каласатама Каласатама
Кулосари Кулосари
Хертониеми Хертониеми
Сиилитие Сиилитие
Итякескус Итякескус
 
Пуотила
Растила
Вуосаари Вуосаари
 
Myllypuro Мюллюпуро
Контула Контула
Мелунмяки Мелунмяки

Mетростанция Хелзинкски университет(на фински: Helsingin yliopisto; на шведски: Helsingfors universitet) е станция от Хелзинкското метро. Тя обслужва централните Хелзинкски кварта Кайсаниеми. Това е единствената станция, в която името и се произнася само на един език, защото и на двата официални езика се произнася по сходен начин. Никой обаче не знае кой език е използван за изговарянето и. Когато станцията е открита, наименованието и се произнася и на двата езика, но това било ненужно повторение и водило до забавяне. Оттогава името се произнася само веднъж.

Метростанция Кайсаниеми е отворена на 1 март 1995. Проекирана е от архитектутно бюро- Kalpi – Valjento Oy. Разположена е на 0.6 километра от метростанция Раутатиентори и на 0.9 километра от метростанция Хаканиеми.

Станцията е разположена на 27 метра под земята, на 22 метра под морското равнище. Станцията е оборудвана с панорамен асансьор.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

На метростанцията може да се направи връзка с:

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Kaisaniemi metro station в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​