Хелзинкски университет (метростанция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кайсаниеми (метростанция))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хелзинкско метро
Руохолахти Руохолахти
Кампи Кампи
Раутатиентори Раутатиентори
Хелзинкски университет Хелзинкски университет
Хаканиеми Хаканиеми
Сьорняйнен Сьорняйнен
Каласатама Каласатама
Кулосари Кулосари
Хертониеми Хертониеми
Сиилитие Сиилитие
Итякескус Итякескус
BSicon ABZgl.svgBSicon STR+r.svg  
BSicon STR.svgBSicon BHF.svg Пуотила
BSicon STR.svgBSicon BHF.svg Растила
BSicon STR.svgВуосаари Вуосаари
BSicon STR.svg  
Myllypuro Мюллюпуро
Контула Контула
Мелунмяки Мелунмяки

Mетростанция Хелзинкски университет(на фински: Helsingin yliopisto; на шведски: Helsingfors universitet) е станция от Хелзинкското метро. Тя обслужва централните Хелзинкски кварта Кайсаниеми. Това е единствената станция, в която името и се произнася само на един език, защото и на двата официални езика се произнася по сходен начин. Никой обаче не знае кой език е използван за изговарянето и. Когато станцията е открита, наименованието и се произнася и на двата езика, но това било ненужно повторение и водило до забавяне. Оттогава името се произнася само веднъж.

Метростанция Кайсаниеми е отворена на 1 март 1995. Проекирана е от архитектутно бюро- Kalpi – Valjento Oy. Разположена е на 0.6 километра от метростанция Раутатиентори и на 0.9 километра от метростанция Хаканиеми.

Станцията е разположена на 27 метра под земята, на 22 метра под морското равнище. Станцията е оборудвана с панорамен асансьор.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

На метростанцията може да се направи връзка с:

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Kaisaniemi metro station“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.