Калин Каменов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Калин Каменов
кмет на Враца
Роден
19 юли 1980 г. (42 г.)

НационалностFlag of Bulgaria.svg България
Политика
ПартияГЕРБ
Министирство на младежта и спорта
заместник-министър2014 г.
Община Враца
кмет2015-

Калин Каменов e български политик от ПП ГЕРБ, заместник-министър на младежта и спорта в 90-ото (служебно) правителство на Република България (6 август – 7 ноември 2014 г.) и в 91-вото правителство (Кабинет „Борисов II“) от 7 ноември 2014 г. Кмет на община Враца от ноември 2015 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 19 юли 1980 г. във Враца.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

През 2006 г. завършва Право в Югозападен университет „Неофит Рилски“ гр. Благоевград. През 2013 г. получава диплома от Българско училище за политика „Димитър Паница“ към Нов български университет. Завършил е допълнителни курсове от фондациите „Ханс Зайдел“ и „Конрад Аденауер“ в областите принципи на успешно управление, психология на личността, преговори и риторика.

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Като студент е избран два пъти за президент на студентското правителство в ЮЗУ. Отговаря за младежките и детски политики в ГЕРБ. Той е сред учредителите на гражданско сдружение ГЕРБ, ПП ГЕРБ и нейната младежка организация МГЕРБ. Активно създава структурите на организацията в Югозападна България.

Професионално развитие[редактиране | редактиране на кода]

Кореспондент на Господари на ефира от Благоевград. След дипломирането си работи като журналист в социалната сфера, но предпочита да насочи усилията си в политиката, за да може да създава ефективни решения на проблемите, които до момента само констатира в репортажите си.

Започва работа в Държавната агенция защита на детето от 2009 г. като експерт, постепенно е повишен в заместник-председател на Агенцията, а в началото на април 2012 става неин председател. Експерт по младежки политики в XLII народно събрание. През 2014 година Калин Каменов заема поста заместник-министър на младежта и спорта в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и във втория кабинет на Бойко Борисов.

През 2015 г. е избран за кмет на родния си град Враца.

Социална ангажираност[редактиране | редактиране на кода]

В последните години [кога?]е съпредседател на Национален център за безопасен Интернет, национален кореспондент към Съвета на Европа по Програма „Да изградим Европа за и с децата“, а също така и член на комитета по наблюдение към ОПРЧР. Посланик на децата с аутизъм. Един от първите посланици на кампанията, която насърчава четенето сред децата „Забавното лятно четене“. Доброволец към десетки хуманитарни, социални, екологични и спортни каузи. Създател на еко инициативата „Да пуснем корени в България“ в рамките на която стотици членове на МГЕРБ и граждани са засадили над 1000 дървета в района на Рупите от 2007 г. насам.

До есента на 2013 г. е председател на обществения съвет към „Фонд за лечение на деца“. От януари 2016 е председател на Управитения съвет на ПОФК Ботев (Враца).

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Женен. Със съпругата си Мария имат дъщеря – Калина. В свободното си време ходи на риболов и излети в планината. Обича да играе баскетбол с приятели. Привърженик на Ботев Враца, Левски и Ливърпул.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]