Калифорнийски университет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
The seal of the University of California 1868
The seal of the University of California 1868

Калифорнийският университет (на английски: The University of California) или UC, е едната от общо три системи за висше образование в щат Калифорния (другите две са Университет на щат Калифорния (California State University) и Общински колежи на Калифорния (California Community Colleges System CCCS))

UC е обединение на 10 публични калифорнийски университета. Статутът „публичен“ означава, че системата се финансира от множество източници, включително и от бюджета на щат Калифорния (около една трета от цялото финансиране), и се управлява от Съвет на регентите на Калифорнийския университет (на английски: The Regents of the University of California), който се назначава от губернатора на щата.

Общо в системата от университети на UC се обучават над 191 000 студенти, а материалните му активи се оценяват на повече от 10 милиарда долара, което го нарежда на 12-о място сред университетите в САЩ. Най-стар и един от най-престижните съставни университети е този в Бъркли, основан през 1868 г.

Структура на университета[редактиране | редактиране на кода]

Локациите на 10-те кампуса и национални лаборатории на Калифорнийския университет. Лос Аламоската национална лаборатория се намира в Лос Аламос, Ню Мексико.

а също така

Изследователски центрове[редактиране | редактиране на кода]

Калифорнийският университет управлява редица изследователски центрове (национални лаборатории) към Министерство на енергетиката на САЩ. Към 2006 г. под управлението на университета са се намирали Ливърморската национална лаборатория и Националната лаборатория Лорънс Бъркли. По-рано университетът е управлявал и Националната лаборатория Сандия и Лос Аламоската национална лаборатория.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Калифорнийский университет“ и страницата „University of California“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.