Калифорнийски университет, Бъркли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Не бива да се бърка с Музикален колеж Бъркли.
Калифорнийски университет, Бъркли
University of California, Berkeley
South Hall--UC Berkeley--Panoramic.jpg
Саут хол (сред най-старите сгради)
Девиз Fiat Lux
Let there be light (английски)
Да бъде светлина
Основаване 23 март 1868 г.
Вид държавен
Финансиране $837 милиона
Студенти 24 636
Местоположение Бъркли, Калифорния, САЩ
Цветове      йейлско синьо
     калифорнийско златно
Уебсайт http://berkeley.edu/
Seal of University of California, Berkeley.svg
Relief map of California.png
37.87° с. ш. -122.259° и. д.
Местоположение в САЩ Калифорния
Калифорнийски университет, Бъркли в Общомедия

Калифорнийският университет, Бъркли (на английски: University of California, Berkeley) е американски държавен изследователски университет в град Бъркли, окръг Аламида, щата Калифорния. Името е съкращавано като Бъркли (Berkeley) и другояче (Cal, California, Cal-Berkeley, UC Berkeley). Това е най-старият от 10-те университета, асоциирани с Калифорнийския университет – основан е през 1868 година.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1866 година земите, които принадлежат сега на университета в Бъркли, са закупени от частния Калифорнийски колеж. Университетът отваря врати през септември 1869 година, използвайки старите постройки на колежа в Окланд, докато се построи и реконструира новият сграден фонд.[1]. През 1871 е разрешено жени да бъдат приемани в университета наравно с мъжете.[2] След построяването на Северната и Южната страна на комплекса през 1873 година 167 младежи и 222 девойки се преместват на новото място[3].

В началото на XX век университетът придобива съвременен вид с новопостроения стадион и други сгради в неокласически стил. През 1930-те и 1940-те по време на Голямата депресия и Втората световна война намирането на средства става трудно, но тогавашният президент на университета се обръща към частни организации, за да поддържа стандарта и репутацията на учебното заведение. През 1942 година Калифорнийският университет в Бъркли е класиран на 2-ро място, отстъпвайки първенството само на Харвардския университет[4]

По време на Втората световна война Националната лаборатория Лорънс Бъркли започва да работи съвместно с Армията по създаването на атомната бомба, което развива изследователската дейност в областта на атомната и ядрената физика, включително откриването на плутония. Професорът по физика Робърт Опенхаймер е назначен за водещ на проекта Манхатън през 1942 година[5].

Сред най-известните събития в историята на университета е протестът от 1969 година. Той започва, след като група студенти и граждани се противопоставят на проекта за строеж на спортни съоръжения на мястото на парк. Роналд Рейгън, губернаторът на Калифорния по онова време и бъдещ президент на САЩ, изпраща националната гвардия. Сблъсъкът води до смъртта на студент, раняването на няколко други и промушване с нож на полицай[6].

Структура[редактиране | редактиране на кода]

Университетът е разположен на площ от 5 km², като 4 km² са заети от Националната лаборатория Лорънс Бъркли (Lawrence Berkeley National Laboratory). На негова територия се намира и най-старата университетска сграда – South Hall, построена през 1873 г. Някои от дърветата датират от същия период. С името на университета се свързват 61 имена на Нобелови лауреати – повече отколкото в който и да е друг университет в света. Понастоящем в него работят 7 от тях.

Бъркли има около 130 департамента, организирани в 14 колежа и училища.

Изглед от Бъркли

Нобелови лауреати[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. UC Berkeley – About UC Berkeley – History
  2. Douglass, J.A. The Conditions for Admission. 2007. pg 21. http://books.google.com/books?id=hWbr2DJDq30C&printsec=frontcover
  3. University of California History Digital Archives
  4. University of California History Digital Archives
  5. Manhattan Project Chronology | The Manhattan Project: Making the Atomic Bomb | History of the Atomic Age | atomicarchive.com
  6. „Berkeley in the 60s“, Bancroft Library web exhibit. Ironically, People's Park remained an empty lot long after, and was eventually used by the university for other purposes. Online at http://sunsite.berkeley.edu/CalHistory/60s.html; Jeffery Kahn, „Ronald Reagan launched political career using the Berkeley campus as a target“, UC Berkeley News (8 юни 2004). Available online at http://www.berkeley.edu/news/media/releases/2004/06/08_reagan.shtml.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]