Калчо Стоянов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Калчо Стоянов
български печатар
Роден
около 1842 г.
Починал
не по-късно от 1908 г.
Синоп, Османска империя

Калчо Стоянов е български печатар, деец на Българското възраждане в Македония, собственик на българска печатница в Цариград в края на XIX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Калчо Стоянов е роден около 1842 година в Ресен, тогава в Османската империя.[1] Работи като градинар и амбулантен продавач на зарзават в столицата Цариград. Натрупва пари и макар и неграмотен отваря българска печатница в града, в която работят двамата му сина Нанчо и Кръсте, по-късно дейци на ВМОРО. В печатницата му се печата екзархийският орган вестник „Новини“.

През 1901 година е заловен заедно със сина си Нанчо, покрай опита на гемиджиите атентат срещу Отоман Банк в Цариград. След разкрития на властите, двамата са осъдени на 101 години и заточени в Синоп, където Калчо Стоянов умира преди Младотурската революция в 1908 година, когато Нанчо е амнистиран.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Двамата му сина са родени в ресенското село Дърмени и е възможно и Стоянов да е от Дърмени.
  2. Чернески, Чавде. Кой, как и защо разпиля и разпродава спастреното от книжовните имоти на българите в Македония и Одринско?. София, Авангард Прима, 2010. ISBN 9543236313. с. 58. Посетен на 26 октомври 2013 г.