Камелия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Камелия.

Камелия
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Астериди (asterids)
разред:Пиреноцветни (Ericales)
семейство:Чаеви (Theaceae)
род:Камелия (Camellia)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Синоними
Камелия в Общомедия
[ редактиране ]
Camellia japonica
Листа от Camellia sinensis (чай)

Камелия (Camellia) е род растения от семейство Чаеви (Theaceae), включващ над 250 вида и над 10 000 сорта храсти и малки дървета, разпространени главно в Източна и Югоизточна Азия. Най-известните видове са обикновената камелия (Camellia japonica) и чаят (Camellia sinensis). Цъфти през зимата и ранна пролет, от ноември до началото на май.

Климатични изисквания[редактиране | редактиране на кода]

Камелиите са изключително взискателни към температурата. Трябва да им се осигури прохладно и светло място. Единствено когато залагат цветните си пъпки – обикновено през юли-август, температурата трябва да е около 20-25 градуса. По-късно, докато пъпките съзряват, не трябва да превишава 15 градуса, а по време на цъфтежа оптималните градуси са 8-10, за някои сортове и по-ниски. Почвата трябва да се поддържа влажна, без преовлажняване или пресушаване.

Камелиите с по-прости цветове в зависимост от сорта издържат температури от -10,-20 градуса, докато сортовете с кичести цветове трябва да се държат в помещения с температура над нулата.

През лятото обича светлина, топлина и полусянка. Хубаво е да е на открито. През есента се прибира на хладно при висока влажност.

Отглеждане[редактиране | редактиране на кода]

Субстрат: Кисела почва (pH 5,5). Смес от торф, пясък и глинен гранулат в съотношение 2:1:1. Може да се прави и смес със субстрат за азалии. При младите растения ½ от пръстта се сменя на 2 години, а при старите-на 3-5 години. Размножава се след прецъфтяване с полувдървесинени резници.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]