Каменен олтар от Малия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Каменният олтар от Малия е паметник на културата на минойската цивилизация.

Представлява каменна плоча с критски йероглифи. Датирана е от около 1600 г. пр.н.е. Открита е от френския археолог Фернан Шапуте (1899—1953).

Предположително камъкът е изпълнявал функцията на олтар. Надписът върху него е от 16 знака, 3 от които се повтарят. Това е единствения известен на науката артефакт с издълбани критски йероглифи – върху камък.

Каменният олтар, ведно с Фестоския диск и бронзовата Секира от Аркалохори, са уникални с писмената си система, понеже не се скланят към Линеар А. Приема се, че те са паметници с класически критски йероглифи, които също така са част от ранната критска писменост.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Fernand Chapouthier. на френски: Inscription hiéroglyphique gravée sur un bloc de calcaire, Bulletin de Correspondance Hellénique 62 (1938), 104-109
  • А. Бартонек. Златообильные Микены. Москва: Наука, 1991 г., стр. 352
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Каменный алтарь из Мальи“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.