Кандахар (филм, 2010)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Кандахар.

Кандахар
Кандагар
Режисьори Андрей Кавун
Продуценти Иля Неретин, Валерий Тодоровский
Сценаристи Андрей Кавун, Олег Кавун
В ролите Александър Балуев, Владимир Машков, Андрей Панин
Музика Дарин Сисоев
Премиера 4 февруари 2010
Времетраене 99 мин.
Страна Flag of Russia.svg Русия
Език Руски
Бюджет $7 млн.
Приходи $15 млн.
Външни препратки
Официален сайт
IMDb

„Кандахар“ (на руски: Кандага́р) е руски драматичен филм по действително събитие на режисьора Андрей Кавун от 2010 г.

Сниман е в Русия, Мароко и Турция. Той е първият филм, който илюстрира обстановката в Афганистан след изтеглянето на съветските войски от там.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

1995 година: Руски транспортен самолет Ил-76, превозващ товар боеприпаси под прикритието на хуманитарна помощ от Турция (гр.Истанбул) към афганистанския град Баграм разположен на 24 км северно от афганистанската столица Кабул, е принудително приземен от изтребител-прихващач на летище в град Кандахар (в югоизточен Афганистан) за проверка. Талибаните залавят руския екипаж: командир на полет, втори пилот, навигатор, бордов инженер и радист. Те отказват да научат ислямистите да управляват руски транспортен самолет, настанени са в порутена затворническа къща край която има малък двор с кладенец с питейна прясна вода, заобиколени са от високи стени с картечни гнезда и караулни кули .

Екипажът упорито понася трудностите и лишенията в плен: и петимата са твърдо убедени, че Русия, използвайки дипломатически канали и влиянието си в света, ще освободи пленените ѝ граждани. Минават обаче месеци и освен периодични посещения на дипломати и журналисти, нищо не се е случило. Независимо от това на ислямистите е разрешено редовно да извършват регулярна поддръжка на арестувания руски транспортен самолет. След като са преминали през поредица от трудности и унижения, почти на ръба на смъртта, членовете на екипажа осъзнават, че единственият начин за спасение е да избягат.

Командирът се съгласява да обучи талибански бойци как да управляват руски цивилен самолет. Талибаните им осигуряват преводач – мюсюлманин владеещ руски език. Командирът на полета е опитен военен – участник във военните действия, внимателно изучава ежедневието на летището: пистата е в добро състояние, но точно зад нейния край има минно поле. Охраната на летището: фалшива зенитна батерия с манекени на стрелци и тълпа ислямисти, въоръжени с леко стрелково оръжие, и бойци наблизо скрити в хангари. Това обаче е единственият шанс за бягство.

По време на мюсюлманска молитва, самолетът, без да предизвика подозрение у малобройните афганистански пазачи, свободно се движи и се подготвя да излети от пистата. Не всички от пленения руски екипаж обаче са на борда – в пилотската кабина отсъства втория пилот. Командира на полета прекъсва излитането като просто самолета движейки се по пистата за излитане просто достига до телената ограда на летището и спира малко преди нея без да е достигнал минимална скорост за отделяне от пистата, а след това се свързва с дежурния и извиква трактор да изтегли руския транспортен самолет до мястото за паркиране. Отнема доста време да се изчака следващият опит – ислямистите под различни предлози спряха да позволяват на руския екипаж да обслужва самолета. Въпреки това е възможно да се убедят ислямистите в необходимостта да се поправят шаситата, повредени по време на аварийно спиране, и да се извършват текущи превантивни дейности със скъпо оборудване. Изчислението на командира се оказва точно – след подмяна на шасито, дойде време за мюсюлманска молитва – талибаните единодушно напуснаха летището, оставяйки само няколко пазачи. Навигаторът, летателен инженер и радиооператор, освободен от рутинна поддръжка, стартира игра за пари със стражите, поставяйки златен пръстен на импровизирана масичка. Междувременно, след като успешно стартира и загрява двигателите, самолетът започва да се движи към пистата за излитане. Стражите са неутрализирани успешно, но ислямистите успяват да блокират пистата. Прилагайки на практика знанията и опита, придобити в битка, командирът на полета и втория пилот излитат успешно, вдигат самолета над облаците и го насочват в посока към Иран . Пленът им е продължил 378 дни .