Канзас (група)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Канзас.

„Канзас“
„Канзас“ (2008)
„Канзас“ (2008)
Информация
ОтТопика, САЩ
Създаване САЩ
Стилрок
прогресив рок
симфоничен рок
Активностот 1973 г.
УебсайтОфициален сайт
ЧленовеФил Ехарт
Рич Уилямс
Били Гриър
Дейвид Рагсдейл
Рони Плат
Дейвид Мениън
Бивши членовеКери Ливгрен
Дейв Хоуп
Роби Стайнхардт
Стив Уолш
Джон Елфанте
Стив Морз
Грег Робърт
„Канзас“ в Общомедия

„Канзас“ (на английски: Kansas) е рок група, създадена през 1970 година в град Топика, щата Канзас, САЩ.

Започвайки дейността си в началото на 1970-те години, до края на десетилетието „Канзас“ добива култов статус в средите на почитателите си. Всичките ѝ студийни албуми от онова десетилетие добиват златен или платинен статус от продажбите си. От онози период са големите хитове на групата Carry On Wayward Son и Dust in the Wind. В края на 1970-те и началото на 1980-те години „Канзас“ е сред най-популярните групи в световен мащаб[1].

Към средата на 1980-те години формацията прекратява дейност за кратък период, но през 1985 година групата се завръща на сцената с реформиран състав, включващ настоящия китарист на „Дийп Пърпъл“ – Стив Морз, който остава в „Канзас“няколко години, участвайки в издаването на 2 студийни албума на групата.

През 1990-те и 2000-те години ядрото от първоначалните членове – Стив Уолш, Фил Ехарт и Рич Уилямс, продължава да движи формацията в предимно концертната им дейност.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

През 1970 година членовете на 2 музикални групи от град Топика в щата Канзас формират нова прогресив рок-формация. Това са басистът Дейв Хоуп и барабанистът Фил Ехарт – от групата „Уайт Кловър“, и вокалистът Лин Мередит, китаристът Кери Ливгрен, саксофонистът Лари Бейкър и клавиристите Дон Монтре и Дан Райт от група на име „Саратога“.

Тази ранна формация е наричана „Канзас I“ и просъществува кратко – до 1971 година, когато Ехарт и Хоуп напускат, за да реформират „Уайт Кловър“. През 1972 година към тях се присъединяват виолонистът и вокалист Роби Стейнхард, клавиристът Стив Уолш и китаристът Рич Уилямс[1]. Година по-късно – през 1973 г., съставът се допълва и от Кери Ливгрен. Тогава получават предложение за професионален договор от продуцента и музикален мениджър Дон Киршнър и решават да възприемат името „Канзас“. Едноименният дебютен албум излиза през следващата 1974 година.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Текущ състав
2000-те години
Рич Уилямс Стив Уолш Фил Ехарт Били Гриър Дейвид Рагсдейл

Времева линия[редактиране | редактиране на кода]

Долната графика показва членовете на „Канзас“ по години и инструменти. С удебелени черни вертикални линии е отбелязано излизането на студийните албуми.

България[редактиране | редактиране на кода]

През 2008 година „Канзас“ посещава България за първи път. Групата изнася концерт на 23 юни в Зала 1 на Националния дворец на културата в София[2]. Съставът на формацията за концерта е от Стив Уолш, Фил Ехарт, Рич Уилямс, Били Гриър и Дейвид Рагсдейл.

Точно 3 години по-късно – на 20 юни 2011 година, „Канзас“ изнася пак концерт в същия състав, отново в Зала 1 на НДК[3].

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Студийни албуми:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]