Карвинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Карвинг (на английски: carving, букв. „резбарство, резба“) е древно изкуство за придаване на разнообразен и привлекателен вид на храната. Произлиза от Азия.

Карвинг на диня

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Произходът на карвинга е спорен: мнозина считат, че произлиза от Сукотай, Тайланд - преди около 700 години, докато други смятат, че произхожда от Китай, от времето на династиите Тан (618-906) и Сун (960-1279).

В същото време, в Япония, изкуството за оформяне на плодове и зеленчуци чрез изрязване, е известно като мукимоно. Според книгата "Japanese Garnishes, The Ancient Art of Mukimono", от Юкико и Боб Хейдок, произходът на мукимоно е от времената, когато храната се е сервирала в негледжосани глинени съдове, покривани с листо, преди да бъде поставена храната.

Kaрвингът днес[редактиране | редактиране на кода]

Независиомо от произходът си тайски или японски, карвингът е широко разспорстранен до средата на ХХ век предимно в Азия и азиятските ресторанти.След този период се разпространява по целият свят, особено популярен става в Русия където има много състезания и форуми на тази тема. Изделията обикновенно са цветя или птици, но единственото ограничение е въображението на карвинг-артистът, карвингът е декорация както на гарнитурата, така и на самостоятелни ястия.

Инструменти[редактиране | редактиране на кода]

Необходимые инструменты.jpg

За направата на декорации на плодове и зеленчуци се използват различни, специални инструменти.Първичната обработка и почистването се прави с универсален нож.За направа на различните декорации се изполсват V-образни и назъбени ножове. Най- важеният инструмент е тайският нож с който се правят детайлите и формите в зеленчуците.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]