Карибу (окръг)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за окръга в САЩ. За елена карибу вижте Северен елен.

Окръг Карибу
на английски: Caribou County
Разположение на окръга в Айдахо
Разположение на окръга в Айдахо
Местоположение
Разположение на Айдахо в САЩ
Административна йерархия
Държава: Съединени американски щати
Щат: Айдахо
Данни
Население: 7034
Площ: 4658 km2
Адм. център: Сода Спрингс
История
Създаден: 11 февруари 1919

Окръг Карибу (на английски: Caribou County) е окръг в щата Айдахо, Съединени американски щати. Площ 4658 km² (2,15% от територията на щата). Население – 7034 души (2017), 0,45% от населението на щата, гъстота 1,51 души/km². Административен център град Сода Спрингс.[1]

Окръгът е разположен в югоизточната част на щата. На юг граничи с окръзите – Беър Лейк и Франклин, на запад – с окръг Банок, на север – с окръзите Бингам и Бонвил, а на изток – с щата Уайоминг. Релефът е предимно планински, като на изток се простира хребета Уебстър (връх Мийд 9957 f, 3034 m), на североизток – южните разклонения на хребета Карибу, а на запад – източните склонове на хребета Партньоф, всички части от Скалистите планини. В южната част на окръга протича част от средното течение на безотточната река Беър, в долината на която е разположен административният център на окръга град Сода Спрингс. В северната част протича река Блекфут (ляв приток на Снейк), на която е изграден язовира Блекфут, а в западната част – безотточната река Партньоф. В северна част на окръга, на границата с окръг Бонвил попада южната третина на езерото Грейс.

Административен център на окръга е град Сода Спрингс 3058 души (2010 г.), а втори по големина е град Грейс 915 души (2010 г.).

През окръга, на протежение от 41 мили (66 km), от запад на изток, през град Сода Спрингс преминава участък от Междущатско шосе US 30.svg.

Окръгът е образуван на 11 февруари 1919 г. (най-младия в щата Айдахо) и е наименуван по името на хребета Карибу, който от своя страна е наименуван в чест на златотърсача Карибу Феърчайлд, открил през 1862 г. златни находища в района. В северозападната част на окръга попада крайния югоизточен участък на индианския резерват „Форт Хъл“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]