Карлош Сейшаш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карлош Сейшаш
португалски композитор

Роден
Починал
25 август 1742 г. (38 г.)
Лисабон, Португалия
Музикална кариера
Инструменти орган
Карлош Сейшаш в Общомедия

Жозѐ Анто̀нио Ка̀рлош Сѐйшаш (на португалски: José António Carlos de Seixas, изговяаря се по-близко до Жузе Антониу Карлуш Сейшаш) португалски бароков композитор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е син на Франсишко Ваш органист в катедралата на Коимбра, и Марселина Нунеш. През 1781 г., след смъртта на баща си, го замества. От 1720 г. живее в Лисабон и дава уроци по клавесин. Номиниран е за органист, място което му позволява да свири в Кралската капела. Преподава и музика у най-знатните семейства.

Въпреки че е имал контакти с неаполитански музиканти, Сейшаш не възприема доминиращия за епохата италиански стил в музиката. Дори неаполитанският композитор Доменико Скарлати, който през 1721 г. пристига в Лисабон като първи маестро на Кралската капела и учител на инфантата Мария Барбара де Браганца, признава Сейшаш за най-добрия музикален педагог, когото познава.

Сейшаш се жени през 1732 г. и има двама сина и две дъщери.

Повечето от произведенията му са унищожени по време разрушителното за Лисабон земетресение през 1755. Съхранени са само три пиеси за оркестър, стотина клавирни сонати, и вокални литургични произведения (много по-консервативни в сравнение с неговата инструментална музика).