Карл Бенц

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карл Фридрих Бенц
германски инженер

Роден
Починал
4 април 1929 г. (84 г.)
Техника
Известен с Автомобил с бензинов двигател
Подпис Carl Benz signature.png
Карл Фридрих Бенц в Общомедия

Карл Фридрих Бенц (1844 - 1929), внук на ковач и син на локомотивен машинист, е германски изобретател, разработчик на двигатели и автомобилен инженер, създал автомобила с бензинов двигател.

На 1 октомври 1883 г. основава компанията „Бенц и Ко. Райнише Газмоторен-Фабрик, Манхейм“ заедно с бизнесмена Макс Каспар Розе и търговеца Фридрих Вилхелм Еслингер.29 януари 1886, - За своята триколесна моторна каляска Карл Бенц получава патент „DRP No. 37435“ — „свидетелство за раждане“ на автомобила.Возилото с три колела е с двигател, разположен на задната ос, четиритактов и с един цилиндър. Мощността на агрегата е била едва 0,9 к.с. Максималната скорост на превозното средство от XIX в. е 16 км/ч.

Същата година по-случай рожденият ден на жена си превръща един файтон в първия 4-колесен автомобил.Първият тест драйв на машината се е състоял на З юли 1886 г. в Манхайм. - Берта Бенц и двамата и синове Евгений и Ричард тръгват в най-дългото пътешествие в дотогавашната автомобилна история. Тя използва патентованият автомобил на Бенц и пътува (90 километра) от Манхайм до Пфорцхайм.

Популяризирането на автомобила е свързано с успехът през 1887 година на "Бензинката" на изложението в Мюнхен.

Други негови сънародници и съвременници - Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах, независимо от него работят по същата идея, но Бенц първи патентова своя труд, a след това и всички процеси, които правят двигателя с вътрешно горене приложим за задвижването на автомобили. През 1879 г. получава патента за първия двигател, който е създал през 1878 г.

Weblinks[редактиране | редактиране на кода]