Карл Бенц

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карл Бенц
Carl Benz
германски инженер

Роден
Починал
Погребан Ладенбург, Федерална република Германия

Образование Технологичен институт на Карлсруе
Техника
Известен с Първия автомобил с бензинов двигател
Подпис Carl Benz signature.png
Карл Бенц в Общомедия

Карл Фридрих Бенц (на немски: Carl[1][2][3] Friedrich Michael Benz (роден като Karl Friedrich Michael Vaillant) (1844 – 1929), внук на ковач и син на локомотивен машинист, е германски изобретател, разработчик на двигатели и автомобилен инженер, създател на първия автомобил с бензинов двигател.

На 1 октомври 1883 г. Бенц заедно с бизнесмена Макс Каспар Розе и търговеца Фридрих Вилхелм Еслингер основават в Манхайм компанията „Benz & Company Rheinische Gasmotoren-Fabrik“, известна също с името „Benz & Cie.“ На 29 януари 1886 г. за своята „триколка“, Benz Patent Motorwagen, Карл Бенц получава патент „DRP No. 37435“ – „свидетелство за раждане“ на автомобила. Возилото с три колела е с четиритактов, едноцилиндров двигател, задвижващ задните му колела. Мощността на агрегата е била едва 0,9 к.с, а максималната скорост на превозното средство – около 16 km/h.

Първото изпитание на дълъг път на машината се състои на 3 юли 1886 г. – Берта Бенц и двамата ѝ синове Ойген и Ричард тръгват от Манхайм в най-дългото пътешествие в дотогавашната история на автомобилите, задвижвани с двигател с вътрешно горене. С вече патентования автомобил тримата пропътуват 90-те километра от Манхайм до Пфорцхайм за около ден.

Популяризирането на автомобила е свързано и с успеха през 1887 г. на „Бензинката“, както я нарича самият Бенц, на изложението в Мюнхен.

Практически по същото време сънародниците на Бенц – Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах, независимо от него работят по същата идея, като скоро след това реализират първия четириколесен автомобил с двигател с вътрешно горене.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]