Готлиб Даймлер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Готлиб Даймлер
Gottlieb Daimler
германски инженер

Роден
Починал
Погребан Щутгарт, Федерална република Германия

Образование Щутгартски университет
Техника
Образование Щутгартски политехнически институт
Известен с Мотоциклет, автомобил
Готлиб Даймлер в Общомедия
Първият мотоциклет
Първият автомобил

Готлиб Даймлер (на немски: Gottlieb Wilhelm Daimler) е германски инженер, индустриален дизайнер, един от първите, които работят върху двигателите с вътрешно горене.

Той е син на хлебар, завършил Политехниката в Щутгарт. Работи във фабриката за газови двигатели „Дойц". През 1885 година създава първия мотоциклет в света, а две години по-късно – първия четириколесен автомобил, задвижван от двигател с вътрешно горене.

През 1867 година се жени за Ема Кунц, дъщеря на аптекар. Тя умира през 1889, годината, в която Даймлер представя първия си автомобил на техническото изложение в Париж. В сътрудничество с Вилхелм Майбах работи по подобряване на характеристиките на двигателите с вътрешно горене и успява да намали габаритите и теглото им (до около 80 кг) като реализира немислимите за онова време 600 оборота в минута. Той полага основите на автомобилната индустрия и спомага за нейното разпространяване в цяла Европа. През 1892 година е продаден първият автомобил. В началото на 1893 година Готлиб Даймлер прекарва инфаркт и отива да се лекува в Италия. Във Флоренция се запознава с Лина Хартман, вдовица, с 22 години по-млада от него. Те сключват брак през същата година.

Даймлер умира през 1900 г. На негово име е наречен стадион в Щутгарт.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]