Карл Шпицвег

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карл Шпицвег
Carl Spitzweg
германски художник
Портрет от Франц Ханфщенгъл, ок. 1860 г.
Портрет от Франц Ханфщенгъл, ок. 1860 г.

Роден
Унтерпфафенхофен, Кралство Бавария
Починал
Кариера в изкуството
Стил Бидермайер
Направление живопис
Награди Orden vom Heiligen Michael

Подпис Spitzweg autograph.png
Карл Шпицвег в Общомедия

Карл Шпицвег (на немски: Carl Spitzweg) е германски художник, представител на Романтизма.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 5 февруари 1808 г. в Унтерпфафенхофен. Майка му произхожда от богато буржоазно семейство, а баща му е образован търговец, който бил уважаван в Мюнхен и за политическата си дейност.

Карл има двама братя, на които, както и на него, професиите определя баща му. Карл трябвало да стане аптекар. Първоначално детството и юношеството му в Мюнхен са спокойни и осигурени, но на единадесет години загубва майка си. Баща му се жени през същата година за сестрата на починалата си жена.

В Латинското училище Карл има много награди. Завършва Хуманитарната гимназия през 1825 г.

Автопортрет на Карл Шпицвег, ок. 1840/42

Въпреки че още много малък показва художествен талант (първите му рисунки са от 1823 г.) той започва като послушен син да чиракува в Кралската Баварска Дворцова аптека в Мюнхен. През 1828 г. умира баща му.

През 1829 г. Шпицвег стажува в аптеката на гр. Щраубинг и общува с художници и хора от театъра. През тази година умира най-големия му брат в египетска Александрия. Карл започва да следва фармация, ботаника и химия в Мюнхенския университет. Завършва с отличие през 1932 г. и вече може да упражнява професията на аптекар.

По време на лечение в минералните бани на град Зулц през 1833 г. взема решение да се посвети изключително на живописта. За това решение спомага и фактът, че през тази година получава своята част от наследството.

Шпицвег става член на Съюза на художниците в Мюнхен. Той е самоук, никога не е посещавал Художествена академия.

Следват пътувания до Далмация (1839 г.), Венеция (1850 г.), Париж и Лондон – за първото световно изложение, а на връщане се отбива във Франкфурт на Майн и Хайделберг.

От 1844 г. Шпицвег е сътрудник на вестник „Флигенде блетер”, който снабдява редовно с хумористични рисунки. Малко след смъртта на по-малкия си брат, на 23 септември 1885 г. умира от мозъчен удар и Карл Шпицвег. Намират го в креслото в мюнхенското му жилище. Погребан е в старото Южно гробище в Мюнхен.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Бедният поет (1839)

Шпицвег е създал около 1500 картини и рисунки. Още през 1824 г. започва да рисува с маслени бои. Приживе продава около 400 произведения. Купувачи и ценители намира предимно в новосъздаващата се буржоазия (бюргерство). Известността, на която художникът се радва в наши дни, започва едва след Втората световна война.

Стилът му клони към „късния романтизъм”. В началото е силно повлиян от Бидермайер, а по-късно се приближава към импресионистите.

Шпицвег рисува много още от младежките си години, а по-късно, в аптеката, рисува глави на истински и въображаеми болни, на млади и стари. Обича да изобразява градчето Щраубинг с неговите тесни улички, красиви еркери, кулички, фонтани и каменни статуи. Тези мотиви се повтарят в творбите му.

Карл Шпицвег рисува в малоформатните си картини германското бюргерство, чудаци и романтични случки. Той показва човешките слабости, но не и грозното. Грубостта е чужда на неговото творчество. Най-известната му картина е „Бедният поет” (1839).

Други известни картини са: „Любителят на кактуси”, „При антикваря”, „Книжният червей”, „Едно посещение”, „Просещият музикант”, „Сбогуване”.

Карл Шпитцвег е сроден чрез жената на брат си Едуард, за Вилхелм /Вили/ Моралт, германски художник, чийто стил има много сходни неща, като мотиви и персонажи с творчеството на Шпитцвег, но и се различава от него.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Мюлер, Урбан "Карл Шпицвег"

За него[редактиране | редактиране на кода]

  • ((de)) Und abends tu ich dichten. Gedichte und Zeichnungen von Carl Spitzweg, dtv (1997)
  • ((de)) Christa Habrich et Siegfried Wichmann, Carl Spitzweg: der Maler und Apotheker, Belser, 2003

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]