Катаяма Сен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Катаяма Сен
片山潜
Роден
Ябуки Сугитаро
Починал
5 ноември 1933 г. (73 г.)
ПогребанНекропол на стената на Кремъл, Тверски район, Русия

Националност Япония
Учил вГринелски колеж
Комунистически университет на трудещите се от Изтока
Йейлски университет
Политика
Професияжурналист, правозащитник, преподавател, профсъюзен деятел
ПартияКомунистическа партия на Япония
Убеждениямарксизъм-ленинизъм
Семейство
СъпругаФуде
Хари Тама
Катаяма Сен в Общомедия

Катаяма Сен (на японски: 片山 潜, 26 декември 1859 г. – 5 ноември 1933 г.), с рождено име Ябуки Сугитаро (藪木 菅太郎) е един от първите членове на Американската комунистическа партия и сред създателите на Японската комунистическа партия през 1922 г. След 1884 г., той прекарва по-голямата част от живота си в САЩ и Съветския съюз, където е много активен.[1] В Япония не е толкова познат, но за останалата част от света, той е говорителят на японските социалистически и комунистически движения.

Ранни години и образование[редактиране | редактиране на кода]

Сугитаро Ябуки е втори син на Кунизо и Кичи Ябуки, роден през 1859 г. в окръг Хидеки на днешната префектура Окаяма. След като майка му е изоставена от баща му, той е осиновен от семейство Катаяма на 19 години и приема името Катаяма Сен. Благодарение на осиновяването си, пропуска военната служба и има възможност да се съсредоточи върху образованието си. През 1878 г. пътува до Токио за да учи за печатар докато е в началното училище. Там се запознава с Ивасаки Сейкичи (岩崎清吉), който е един от основателите на Мицубиши. След като Ивасаки заминава за САЩ, за да постъпи в университета в Йейл, Катаяма също решава да го последва и се записва в Гринел Колидж. След като завършва през 1892 г., постъпва в семинарията и в духовното училище в Йейл. По това време той става християнин и социалист. Преди да влезе в Гринел учи в Меривил Колидж.[2]

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

Катаяма се завръща в Япония през 1896 г. и в периода 1897 г. – 1901 г. е редактор на списание „Работнически свят“ (労働世界, Родо Секай), орган на Съюза на металургичните работници (鉄工組合), Федерацията на профсъюзите (労働組合期成会) и първата японска комунистическа партия. Завръща се в САЩ през 1903 г. по молба на Ивасаки за да търси възможности за отглеждане на ориз. Участва във Втория международен социалистически конгрес в Амстердам. През 1904 г., присъства на конвенцията на Американската социалистическа партия в Чикаго. Установява се в щата Тексас и се занимава с отглеждане на ориз. След като не се справя с това, започва да работи при собственик на японски ресторант в Хюстън, Цунекии Окасаки който купува 10 000 акра земя в Тексас, с идеята Катаяма да я обработва. В края на 1905 г. Окасаки и Катаяма вземат заем от 100 000 долара от Ивасаки за да финансират отглеждането на ориза и заедно създават Японската селскостопанска компания. През 1907 г. компанията им се проваля и Катаяма се връща в Япония за да продължи кариерата си на журналист. По-късно е арестуван заради участието си в трамвайната стачка в Токио през 1912 г., и след освобождаването си отново напуска Япония и заминава за Калифорния. Пътува до Мексико и Москва, където е познат като водач на японските комунисти. Остава в СССР до смъртта си на 5 ноември 1933 и е погребан под стените на московския кремъл. Катаяма има две деца от първата си съпруга, Фуде, която почива през 1903 г. От втората си съпруга, Хари Тама има една дъщеря.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. James C. Doherty, Historical Dictionary of Socialism (1997) pp. 140-41.
  2. biography.yourdictionary.com