Луций Сергий Катилина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Катилина)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Катилина
L.Sergius L.f. Catilina
древноримски политик
Catilina2-Maccari affresco.jpg
Катилина, фреска в Палацо Мадама
Роден
Починал
Катилина в Общомедия

Луций Сергий Катилина (лат. Lucius Sergius Catilina) е един от съратниците на Луций Корнелий Сула. Известен е с т.нар. заговор на Катилина.

Катилина е роден около 109 пр.н.е. в патрицианското семейство Сергии. След като разпилял богатствата, събрани при проскрипциите на Сула, Катилина се домогвал до консулски пост, за да оправи финансовото си състояние чрез последващо назначение в провинциите. През 64 пр.н.е. се кандидатирал за консул, но били избрани Марк Тулий Цицерон и Гай Антоний, който бил привърженик на Катилина и когото Цицерон се постарал да привлече на своя страна. Раздразнен от неуспеха Катилина решил да организира заговор. С цел да привлече повече поддръжници Катилина обещал, че като стане консул ще отмени дълговете. По това време длъжници в Древен Рим били както сред едрите, така и сред дребните земевладелци. Катилина бил подкрепен и от разорените ветерани на Сула, които искали чрез него да прокарат втори, подобни на тези на Сула, проскрипции.

Заговорниците решили да убият по време на комиция Цицерон. Чрез любовница на един от заговорниците този план стигнал до ушите на Цицерон и на 21 октомври Сената дал на консула охрана. На 28 октомври, в деня на изборите Цицерон се явил на Марсово поле с охрана и така планът на Катилина пропаднал.

Замисленото за 7 ноември убийство на Цицерон отново не успяло и Цицерон произнесъл своята първа знаменита реч, в която обвинява Катилина в заговор. След като се провалил на изборите за консул, Катилина избягал в Етрурия, където се провъзгласил за консул, след което Цицерон произнесъл своята втора реч, а Сената обявил Катилина и Гай Манлий за врагове на държавата. В Етрурия поддръжници на Катилина събрали почти 2 легиона войска, която била съставена предимно от бивши ветерани на Сула. Срещу нея била изпратена армия, която в битката при Пистория през 62 пр.н.е. разбила армията на Катилина. Той самия загинал в боя.

Заговорът на Катилина е резултат от политическата криза в римската република.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]