Луций Сергий Катилина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Катилина)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Катилина
древноримски политик
Роден: 109 г. пр.н.е.
?
Починал: 62 г. пр.н.е. (47 г.)

Луций Сергий Катилина (лат. Lucius Sergius Catilina) е един от съратниците на Луций Корнелий Сула. Известен е с т.нар. заговор на Катилина.

Катилина е роден около 109 пр.н.е. в патрицианското семейство Сергии. След като разпилял богатствата, събрани при проскрипциите на Сула, Катилина се домогвал до консулски пост, за да оправи финансовото си състояние чрез последващо назначение в провинциите. През 64 пр.н.е. се кандидатирал за консул, но били избрани Марк Тулий Цицерон и Гай Антоний, който бил привърженик на Катилина и когото Цицерон се постарал да привлече на своя страна. Раздразнен от неуспеха Катилина решил да организира заговор. С цел да привлече повече поддръжници Катилина обещал, че като стане консул ще отмени дълговете. По това време длъжници в Древен Рим били както сред едрите, така и сред дребните земевладелци. Катилина бил подкрепен и от разорените ветерани на Сула, които искали чрез него да прокарат втори, подобни на тези на Сула, проскрипции.

Катилина, фреска в Палацо Мадама

Заговорниците решили да убият по време на комиция Цицерон. Чрез любовница на един от заговорниците този план стигнал до ушите на Цицерон и на 21 октомври Сената дал на консула охрана. На 28 октомври, в деня на изборите Цицерон се явил на Марсово поле с охрана и така планът на Катилина пропаднал. Замисленото за 7 ноември убийство на Цицерон отново не успяло и Цицерон произнесъл своята първа знаменита реч, в която обвинява Катилина в заговор. След като се провалил на изборите за консул, Катилина избягал в Етрурия, където се провъзгласил за консул, след което Цицерон произнесъл своята втора реч, а Сената обявил Катилина и Гай Манлий за врагове на държавата. В Етрурия поддръжници на Катилина събрали почти 2 легиона войска, която била съставена предимно от бивши ветерани на Сула. Срещу нея била изпратена армия, която в битката при Пистория през 62 пр.н.е. разбила армията на Катилина. Той самия загинал в боя.

Заговорът на Катилина е резултат от политическата криза в римската република.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]