Кеа (птица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Кеа.

Кеа
Kea on rock while snowing.jpg
Kea.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Psittaciformes Папагалоподобни
семейство: Psittacidae Папагали
подсемейство: Nestorinae Несторови папагали
род: Nestor Несторови папагали
вид: N. notabilis Кеа
Научно наименование
Уикивидове Nestor notabilis
Gould, 1856[1][2][3]
Разпространение
Nestor notabilis -range map -New Zealand.png
кеа в Общомедия

Кеа (Nestor notabilis) е птица от семейство Папагалоподобни.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Дължина на тялото 46 cm; тегло 600—1000 г. оперението на тялото е маслиненозелено, понякога кафеникаво, перата под крилата са ярко-червени. Клюнът е тъмносив, силно извит. Името си този папагал е получил заради силните звуци които издава : „кеее-аа“.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Обитава Нова Зеландия.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Обитават горите, горските долини със стръмни склонове и букови гори, алпийски ливади, но се срещат и около човешките местообитания, като често се заселват и в близост до туристически хотели и къмпинги. Кеа е единственият папагал, който живее и се размножава на повече от 1600 m надморска височина.

Привикнали към човека и твърде любопитни птици, понякога причиняват вреди на превозни средства, тенти и палатки в търсена на хранителни остатъци. Наричан "клоуна на планините", любопитният кеа обича да изследва съдържанието на раници и коли, които хареса. През лятото птиците са активни главно през нощта.

Кеа са растителноядни, но се хранят също и с насекоми, личинки и червеи. Хранят се и с мърша: през зимата понякога се хранят и с трупове на умрели овце. Известни са нападения на кеа и на живи овце, причинили смъртта им. Поради това овчарите наричат птицата "убиец на овцете" и я преследват. Обикновено те ​​нападат овце поради липса на други храни. В същото време, вредата от кеа за животните е силно преувеличена. Атаките на живи овце са редки. Въпреки това, кеа са обявени за убийци на овце и безмилостно унищожавани. През последните 130 години са били избити повече от 150,000 птици.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Размножителния период продължава от юли до януари. Женската прави гнездо в кухините на скалите и в дупки в земята. Снася от 2 до 4 бели яйца. мътенето продължава около 3 седмици. След излюпването мъжкият храни женската и малките кеа, които напускат гнездото след 70 дни.

Застрашеност и опазване на вида[редактиране | редактиране на кода]

Кеа е застрашен от изчезване вид. Защитен е от 1970 г. През 1986 г. новозеландското правителство забранява избиването на птиците в замяна на изплащане на парични компенсации на фермерите, чиито стада са атакувани от кеа.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • указано в: IOC World Bird List. Version 7.3
  • указано в: IOC World Bird List Version 7.2
  • указано в: IOC World Bird List. Version 7.1