Кеа (птица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Кеа.

Кеа
Kea on rock while snowing.jpg
Природозащитен статут
EN
Застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Птици (Aves)
разред:Папагалоподобни (Psittaciformes)
семейство:Новозеландски папагали (Strigopidae)
род:Несторови папагали (Nestor)
вид:Кеа (N. notabilis)
Научно наименование
Gould, 1856 г.
Разпространение
Nestor notabilis -range map -New Zealand.png
Кеа в Общомедия
редактиране

Кеа (Nestor notabilis) е птица от семейство Папагалоподобни.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Дължина на тялото 46 cm; тегло 600—1000 г. оперението на тялото е маслиненозелено, понякога кафеникаво, перата под крилата са ярко-червени. Клюнът е тъмносив, силно извит. Името си този папагал е получил заради силните звуци които издава: „кеее-аа“.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Обитава Нова Зеландия.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Обитават горите, горските долини със стръмни склонове и букови гори, алпийски ливади, но се срещат и около човешките местообитания, като често се заселват и в близост до туристически хотели и къмпинги. Кеа е единственият папагал, който живее и се размножава на повече от 1600 m надморска височина.

Привикнали към човека и твърде любопитни птици, понякога причиняват вреди на превозни средства, тенти и палатки в търсена на хранителни остатъци. Наричан "клоуна на планините", любопитният кеа обича да изследва съдържанието на раници и коли, които хареса. През лятото птиците са активни главно през нощта.

Кеа са растителноядни, но се хранят също и с насекоми, личинки и червеи. Хранят се и с мърша: през зимата понякога се хранят и с трупове на умрели овце. Известни са нападения на кеа и на живи овце, причинили смъртта им. Поради това овчарите наричат птицата "убиец на овцете" и я преследват. Обикновено те ​​нападат овце поради липса на други храни. В същото време, вредата от кеа за животните е силно преувеличена. Атаките на живи овце са редки. Въпреки това, кеа са обявени за убийци на овце и безмилостно унищожавани. През последните 130 години са били избити повече от 150 000 птици.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Размножителния период продължава от юли до януари. Женската прави гнездо в кухините на скалите и в дупки в земята. Снася от 2 до 4 бели яйца, мътенето продължава около 3 седмици. След излюпването мъжкият храни женската и малките кеа, които напускат гнездото след 70 дни.

Застрашеност и опазване на вида[редактиране | редактиране на кода]

Кеа е застрашен от изчезване вид. Защитен е от 1970 г. През 1986 г. новозеландското правителство забранява избиването на птиците в замяна на изплащане на парични компенсации на фермерите, чиито стада са атакувани от кеа.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Nestor notabilis (Gould, 1856). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 17 януари 2020 г. (на английски)