Папагалоподобни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Папагалоподобни
Ara chloroptera -Brookfield Zoo-8.jpg
Strigops habroptilus 1.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Psittaciformes Папагалоподобни
Научно наименование
Уикивидове Psittaciformes
Wagler, 1830 г.
Разпространение
Parrot range.png
Надсемейства
Обхват на вкаменелости
Папагалоподобни в Общомедия

Папагалоподобните (Psittaciformes) са разред включващ около 342 вида птици, най-често групирани в две семейства: Какадута (Cacatuidae) и Папагали (Psittacidae). Те са дребни и средни по размери птици; много от видовете имат ярко и многоцветно оперение. Всички представители на разреда притежават характерните извити надолу човки, чиято горна половина е подвижно свързана с черепа. Пръстите на краката са групирани два напред и два назад, подобно на кълвачите.

Някои систематики поставят таксона Loriinae като трето семейство (вместо като част от Psittacidae) или струпват Cacatuidae и Psittacidae в едно голямо семейство. По-разпространеното виждане е, че Cacatuidae се отличават достатъчно—с подвижния си гребен, различна подредба на сънните артерии, жлъчен мехур, различни черепни кости и композиция на перата,—за да бъдат разглеждани като различно семейство.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Разпространени са югоизточна Азия, Индия, западна Африка, Австралия, Южна Америка и Централна Америка. В някои по-южни части на Европа някои видове са се климатизирали добре и са сравнително често срещани в диво състояние.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Познати са 342 вида птици от разред папагалоподобни. От тях папагалите са 321 вида, а какаду – 21. 303-те вида от семейство папагали са разпределени в 7 подсемейства, разпространени в тропическите райони на планетата. Семейство какаду се счита за отделно от папагалите семейство птици, които са разпространени в Австралия, Нова Гвинея и много от островите на Малайския архипелаг.

Разред Папагалоподобни

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Предпочитат основно гористи местности, много от видовете имат добре развит социален инстинкт и живеят на ята или двойки. Много добре приспособени са към дървесния начин на живот, ловко се катерят между клоните и по стеблата на дърветата. По време на хранене използват успешно краката си за хващане и задържане на различни видове семена и плодове. Повечето са растителноядни и често специализирани в определен вид храна. С мощните си извити човки са способни да счупят черупките на много видове семена и плодове, които иначе са недостъпни за други видове животни.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Моногамни птици, двойките често се задържат за цял живот. Гнездят в дупки и хралупи по дърветата. Малките се раждат голи и безпомощни, и най-често и двамата родители се грижат за тях.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Папагалите са едни от най-предпочитаните за домашни любимци птици. Това се дължи на красивото им многоцветно оперение, на силно развитите им социални инстинкти, на способността им да имитират звуци и да заучават думи, и не на последно място е голямата им продължителност на живота, която при по-едрите видове е съизмерима с тази на човека.

Макар, че се неимоверно любвеобилни, интересни и забавни, папагалите не бива да се отглеждат в стая, в която живеят малки деца. Някои видове може да разпространяват папагалската болест – пситакозата[2] От 1650 г. Човек е унищожил най-малко 22 вида папагали, изчезнали завинаги от лицето на Земята.[3]Заради яркото им пъстроцветно оперение и забавното поведение, много видове папагали са предпочитани като кафезни любимци [4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Waterhouse, David M.. Parrots in a nutshell: The fossil record of Psittaciformes (Aves). // Historical Biology 18 (2). 2006. DOI:10.1080/08912960600641224. с. 223 – 234.
  2. Боев, З. 1991. Папагали. – в. „Лоби-Хоби магазин“, бр. 5/ 18 – 25.06.1991: 6.
  3. Боев, З. 1991. Разнообразие при папагалите. – в. „Лоби-Хоби магазин“, бр. 13/ 12 – 19.08.1991: 6.
  4. Боев, Н. 1986. Декоративни птици. С. Земиздат, 1 – 343.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]