Неотропични папагали

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Неотропични папагали
Blue-and-Yellow-Macaw.jpg
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Птици (Aves)
разред:Папагалоподобни (Psittaciformes)
семейство:Папагалови (Psittacidae)
подсемейство:Неотропични папагали (Arinae)
Научно наименование
Неотропични папагали в Общомедия
[ редактиране ]

Неотропичните папагали (Arinae) са едно от двете подсемейства на семейство Папагали (Psittacidae). То обхваща най-големите и може би най-пъстроцветни представители сред папагалоподобните.

Ареал[редактиране | редактиране на кода]

Птиците от подсемейство неотропични папагали обитават екваториалните и тропически гори на Централна и Южна Америка. Отделни видове се срещат и на някои от Малките Антилски острови.

Като цяло ареалът им се простира от южно Мексико до Аржентина. Има видове, които се срещат дори в Патагония, Огнена Земя и Андите.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Подсемейство неотропични папагали обединява около 160 вида птици и е най-голямото подсемейство сред папагалоподобните. Към него спадат най-едрите представители на целия разред – папагалите ара, като най-голям е хиацинтовият ара, чиято дължина е над 1 метър. Това е най-големият папагал в света. Характерно за почти всички представители на това подсемейство е ярката им окраска, с наситено червено, синьо, жълто или зелено оперение. Пъстрите краски помагат на птиците да се различават помежду си в гъстите гори. Всеки вид си има точно определена гама от краски, типична само за него.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Счита се, че всички птици от това подсемейство са наследници на един вид птица. Разделението на различни видове започнало през късния миоцен преди около 10 млн. години и продължило през плейстоцена. Вследствие различните геологически фактори в Южна Америка се появили различни видове. Поради това днес повече от 90 % от видовете живеят в района на басейна на река Амазонка и високите плата на Гвианската планинска земя, където има много ендемити. При свързването на Южна Америка със Северна Америка преди 2 милиона години в района на Панамския провлак някои видове се разпространили в Централна Америка. Така се е получило огромното разнообразие на птиците от това подсемейство.

Особености[редактиране | редактиране на кода]

Птиците от подсемейство неотропични папагали се считат за едни от най-дълголетните видове не само сред папагалоподобните, но и в целия животински свят. Най-дългоживеещи са представителите на род ара. Някои видове ара могат да живеят повече от 120 години.

Папагалите от това подсемейство се хранят предимно с плодове и различни насекоми. Почти всички видове обитават екваториалните и тропични гори, но някои видове се срещат и в саваните.

Източници[редактиране | редактиране на кода]