Направо към съдържанието

Хиацинтов ара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хиацинтов ара
Природозащитен статут
VU
Уязвим[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
разред:Eotetrapodiformes
(без ранг):Стегоцефали (Stegocephalia)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Сауропсиди (Sauropsida)
клас:Влечуги (Reptilia)
(без ранг):Диапсиди (Diapsida)
(без ранг):Архозавроморфи (Archosauromorpha)
(без ранг):Архозаври (Archosauria)
(без ранг):Динозавроморфи (Dinosauromorpha)
(без ранг):Динозавроподобни (Dinosauriformes)
разред:Гущеротазови (Saurischia)
(без ранг):Неотераподи (Neotheropoda)
отдел:Манираптообразни (Maniraptoriformes)
(без ранг):Авиали (Avialae)
клас:Птици (Aves)
разред:Папагалоподобни (Psittaciformes)
семейство:Папагалови (Psittacidae)
род:Хиацинтови ари (Anodorhynchus)
вид:Хиацинтов ара (A. hyacinthinus)
Научно наименование
(Latham, 1790)
Разпространение
Хиацинтов ара в Общомедия
[ редактиране ]

Хиацинтовият ара (Anodorhynchus hyacinthinus) е вид папагал от подсемейство Неотропични папагали (Arinae). Това е най-големият папагал в света. Дължината на тялото от главата до опашката е около 1 метър.[2]

Ареал[редактиране | редактиране на кода]

Хиацинтовият ара обитава екваториалните гори на Южна Америка. Среща се в басейна на Амазонка, в Гвианските плата, източната предпланинска част на Андите и Пантанал. Обитава предимно екваториалните гори, но се среща и в саваните. Ареалът му обхваща Бразилия, Гаяна, Венецуела, част от Колумбия, Еквадор, Суринам, Перу, Боливия и Парагвай.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Освен че е дълъг 1 метър, типично за най-големия папагал в света е и искрящо синьото му оперение, което на крилата е по-тъмно, а на главата и гърдите е по-светло. Около очите при повечето индивиди има малко жълто петно, което присъства и до долната част на клюна. Самия клюн е типичен за папагалите ара – горната му част е по-издължена, а долната по-къса, дебела и масивна.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Менюто на хиацинтовите ара е същото като на други папагали от този род. Храни се с плодове и различни насекоми. Необикновено здравият клюн на птицата ѝ позволява да разчупва много твърди плодове като ядките на бразилския орех или плодовете на кокосовата палма, с които често се хранят хиацинтовите ара.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Хиацинтовият ара е дълголетна птица, която може да живее повече от 100 години. Тези папагали гнездят предимно по високи дървета, като в екваториалните гори гнездата им могат да бъдат на повече от 50 m над земята, но в по-редките гори и някои саванни области те обикновено са на по-малка височина. Гнездото се прави в хралупа в дървото, в повечето случаи в близост до реки. Диаметърът на хралупата превишава 50 cm. Женската снася вътре между 2 и 5 яйца с размер 53 на 40 mm. в интервал от 2-3 дни, които се излюпват около 25-30 дни по-късно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Anodorhynchus hyacinthinus (Latham, 1790). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)
  2. BirdLife International. Anodorhynchus hyacinthinus // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2013. Посетен на 26 ноември 2013. (на английски)