Кикстартер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за манивелата. За уебсайта вижте Kickstarter.

Кикстартер

Кикстарт (на английски: Kick start) (в буквален превод: старт чрез ритване) е метод на за запалване на двигател с вътрешно горене най-често на мотоциклет използващ така наречения кикстартер, който представлява манивела, свързана към ос, на която се намира храпов механизъм, който позволява свободното движение на оста в едната посока, а се задейства (заключва) в другата. Самото запалване се осъществява чрез завъртане (ритване) на манивелата с крак.

До средата на 70-те години всички мотори са имали манивела за стартиране („запалване“), но повечето съвременните мотори разчитат само на електрически стартери, което не позволява стартирането им при изтощен акумулатор, освен ако производителят не е предвидил възможност за палене чрез бутане или така наречения Pushstart („пушстарт“). Много от мотопедите имат кикстартер, защото е почти невъзможно да запалиш чрез пушстар мотопед с автоматична трансмисия.

Много от съвременните кросови мотоциклети и ATV-та използват кикстартер заради доста голямото тегло на електрическия стартер и акумулатора.

През годините наименованието „манивела“ се е наложило в България и се изполва широко и до днес.