Килски канал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Килският канал

Килският канал (на немски: Nord-Ostsee-Kanal, NOK), известен още като Kaiser-Wilhelm-Kanal до 1948 година, е канал на територията на Северна Германия, провинция Шлезвиг-Холщайн.

Започва от гр. Кил и завършва край устието на р. Елба. Съединявайки Балтийско със Северно море, той има голямо икономическо и стратегическо значение за всички балтийски държави, най-вече като по-кратък път от балтийските проливи.

Kилският канал функционира от 1895 г. Режимът на корабоплаване по него се урежда в законодателството на Германия и договорите ѝ с други държави. С правилата на плаване по Килския канал се разрешава преминаването на чуждестранни търговски кораби във всяко време на денонощието след плащане на такса или получаването на пропуск. За преминаването на чуждестранни военни кораби е установен разрешителен режим с предварително искане и задължителен пилотаж, както и при спазването на редица други изисквания.

Дължината на канала е 98 километра, ширината – над 100 метра, а дълбочината – 11 метра. Завършва с двойка шлюзове на всяка страна.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]