Направо към съдържанието

Ким Чен Сук

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ким Чен Сук
Съпруга на Ким Ир Сен

Родена
Починала
ПогребанаПхенян, Северна Корея
Политика
ПартияКитайска комунистическа партия (януари 1937 г.)
Корейска работническа партия
Семейство
СъпругКим Ир Сен (1940 – 22 септември 1949)
ДецаКим Чен Ир
Ким Ман Ир
Ким Гьон Хи
Ким Чен Сук в Общомедия

Ким Чен Сук (на хангъл:김정숙, на ханджа:金正淑 или 金貞淑) е съпруга на Ким Ир Сен (първият лидер на КНДР) и майка на Ким Чен Ир. Родена е в Корея по време на военни действия.

Сук е жена-революционер, привърженичка на комунистическата идеология. От нейни съмишленици се описва като примерна майка, интелектуалка и борец за справедливост.

Поради финансови затруднения, тя и семейството и се преместват да живеят в Китай.

Брак с Ким Ир Сен[редактиране | редактиране на кода]

Ким Ир Сен и Ким Чен Сук се запознават по време на партизанската война против японците, споделяйки общата си вяра и идеология. Сключват брак, който продължава 10 години, чийто плод е Ким Чен Ир, бъдещият лидер на КНДР. Ким Ир Сен обаче се развежда с нея и се жени за любовницата си. В едно сражение между партизаните и японците, Ким Ир Сен е пленен, а втората му съпруга бива убита.

Почит[редактиране | редактиране на кода]

В Северна Корея Ким Чен Сук е представен като „героиня на анти-японската война, изключителна политическа фигура, чудесен пример за лоялност към лидера и велика майка на революцията“.

Окръг, педагогически институт, детска ясла и много други образователни и здравни институции на КНДР са кръстени на Ким Чен Сук .

От 1997 г. в КНДР се появяват официални „портрети на тримата командири“ – Великият Вожд, Любимият Вожд и Майката (съответно Ким Ир Сен, Ким Чен Ир и Ким Чен Сук).

През 2017 г. е издадена възпоменателна банкнота с 5000 вона за 100-годишнината от рождението на Ким Чен Сук.