Кирил Кръстевски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кирил Кръстевски
Кирил Крстевски
югославски партизанин
Роден
Починал
20 юни 1965 г. (55 г.)

Кирил Кръстевски с псевдоним Кирче (на македонска литературна норма: Кирил Крстевски – Кирче) е югославски партизанин и деец на комунистическата съпротива във Вардарска Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 20 юли 1909 година в град Прилеп. Преди Втората световна война е гонен и арестуван от сръбската полиция. След началото на войната през септември 1941 година става нелегален и влиза в Прилепския партизански отряд „Гоце Делчев“. В рамките на отряда е командир на чета. През 1942 година се включва в подготовката за създаване на Битолски народоосвободителен партизански отряд „Пелистер“. През 1943 година е назначен за политически комисар на Втора оперативна зона на НОВ и ПОМ. Делегат е на Първото заседание на АСНОМ. След Втората световна война заема висши партийни и държавни функции, но влиза в пререкания с партийни и държавни ръководители и е отстранен от постовете си и преждевременно пенсиониран[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 764. (на македонска литературна норма)