Клане в Сабра и Шатила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Клането в Сабра и Шатила е извършено през септември 1982 от ливански маронитски милиции в окупирания тогава от Израел Бейрут.

Лагерите са външно заобиколени от израелски военни части през цялото време, а ливанските милиции деистват с негласното одобрение на Израел. Доколко Израел е виновен е спорно, тъй като отрича да носи пряка отговорност за случилото се и в крайна сметка клането е дело на ливанци, а не на израелци. Израел обаче признава своята вина дотолкова, че не е предвидил и предотвратил клането.

Милициите се сражават срещу християнското правителство, докато новият президент на Ливан губи цялата си власт; напада изтеглящите се израелци, които не са склонни да взимат още жертви и ускоряват отстъплението си; нападат американските войници от международните мироопазващи сили, въведени в Бейрут, най-вече за да отбраняват евакуацията на ООП и след това да поддържат мира и да подтикват израелците да напуснат Бейрут.

Терористична атака срещу казармите на военноморските корпуси убива 200 американски моряка и Съединените щати също се изтеглят.