Клане в Сабра и Шатила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Клане в Сабра и Шатила
Местоположение западен Бейрут, Флаг на Ливан Ливан
Географски координати 33° 51′ 46.08″ N, 35° 29′ 54.24″ E
Дата 16–18 септември 1982 г.
Цел бежански лагер „Шатила“
Оръжие клане
Смъртни случаи 460 – 3500
Извършител Катаеб
Сабра и Шатила, 2003 г.

Масовото убийство в Сабра и Шатила е извършено от маронитски милиции в Бейрут, окупиран тогава от Израел, през септември 1982 г., по време на гражданската война в Ливан.

Извършени са в квартал Сабра и в намиращия се наблизо лагер Шатила за палестински бежанци. Загиват (според разни източници) от 762 до 3500 души - палестинци и ливански шиити. Повод става убийството на 14 септември с.г. на Башир Джемайел - избрания и още невстъпил в длъжност президент на Ливан, християнин.

През цялото време Сабра и Шатила са външно заобиколени от израелски военни части и милициите действат с негласното одобрение на Израел. Доколко Израел е виновен е спорно, тъй като отрича да носи пряка отговорност за случилото се и в крайна сметка клането е дело на ливанци, а не на израелци. Израел обаче признава своята вина дотолкова, че не е предвидил и предотвратил клането.

Милиции нападат изтеглящите се израелци, които не са склонни да взимат още жертви и ускоряват отстъплението си; нападат американските войници от международните мироопазващи сили, въведени в Бейрут, най-вече да отбраняват евакуацията на Организацията за освобождение на Палестина и след това да поддържат мира и да подтикват израелците да напуснат Бейрут. Атака срещу американски военноморски казарми убива 200 моряци и силите на Съединените щати също се изтеглят.