Клара Петерс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Клара Петерс
Clara Peeters
фламандска художничка
Автопортрет „Ванитас-Суета на суетите“
Автопортрет „Ванитас-Суета на суетите“

Родена
1594 г.
Починала
1657 г. (63 г.)

ЕтносФламандци[1]
НационалностЮжна Нидерландия
Кариера в изкуството
Жанрнатюрморт[1]
Клара Петерс в Общомедия

Клара Петерс (на нидерландски: Clara Peeters), родена през 1594 г. в Антверпен, херцогство Брабант , починала през 1657 г. или след това, е фламандска художничка, позната преди всичко със своите натюрморти.

Живот и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Сведенията за Клара Петерс са много оскъдни. Предполага се, че е родена през 1594 г. в Антверпен, Южна Нидерландия, днес Белгия, и вероятно се е обучавала при известен майстор. Най-вероятно произхожда от богато семейство, за което свидетелствуват скъпите предмети в натюрмортите ѝ – порцелан, златни бокали, бокали от цветно стъкло с гравирани орнаменти, скъпи сирена и печива.

Възможно е неин учител да е бил Осиас Берт, който също е живеел в Антверпен. Подреждането на предметите в някои от нейните картини, като например натюрморта с риба и котка, създаден след 1620 г., където предметите са разположени далеч един от друг, в помещение с дълбока перспектива напомнят за творбите на Осиас Берт, както и на почерка на Ян Брьогел Стария.

Първоначално Клара Петерс живее в Антверпен, но през 1612 се мести в Амстердам, а през 1617 г. в Хага.През 1639 г. се омъжва за Henri Joosen в Антверпен. Най-ранната ѝ, позната днес творба е от 1607/8 г., а за последна се счита една маслена творба от 1657 г., която обаче впоследствие е изгубена. Не са известни обстоятелствата около смъртта ѝ.

Клара Петерс се счита за един от пионерите на натюрморта през 17 век. Приписва ѝ се въвеждането на мотива „Сутрешна закуска“ в живописта на Нидерландия.

Тъй като в натюрмортите ѝ присъстват скъпи предмети, като порцеланови вази, скъпи бокали, екзотични миди и блестящи златни монети, може да се предположи, че е рисувала картини за богати колекционери благородници и е била успешна художничка.

Около осемдесет картини, създадени до 1630 г., се приписват на Клара Петерс, като поне тридесет са подписани.

Нейни творби са изложени в музея Прадо в Мадрид, в Рийксмузеум в Амстердам, в Националния музей на жените художнички във Вашингтон.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Кристиане Вайдеман, Петра Ларас, Мелани Клир: „Петдесет жени творци, които трябва да се познават“, изд. Престел, Мюнхен, 2008 ISBN 978-3-7913-3957-3, S. 26 – 27.
  • Декотьо, Памела Хибс (Decoteau, Pamela Hibbs): „Клара Петерс (1594 до около 1640) and the development of still life painting in northern Europe. В: Фламандски художници в обкръжението на велики майстори“, том 5, изд. Лука- ферлаг, Линген, 1992 г. ISBN 3-923641-38-9.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Clara Peeters в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​