Клеър (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Клеър
Сателитна снимка на езерото Клеър
Сателитна снимка на езерото Клеър
Relief map of Canada.png
58.5833° с. ш. -112.0667° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположение провинция Албърта
Координати 58°35′ с. ш. 112°04′ з. д. / 58.583333° с. ш. 112.066667° з. д.
Притоци реки Бърч, Макайвър
Отток река Пис
Дължина 63 km
Ширина 46 km
Площ 1436 km2
Воден обем 1,7 km3
Надм. височина 213 m
Басейн около 10 000 km2

Езерото Клеър (на английски: Lake Claire) е 2-то по големина езеро в провинция Албърта. Площта му, заедно с островите в него е 1436 км2[1], която му отрежда 29-то място сред езерата на Канада. Фактически езерото е най-голямото в Албърта, тъй като езерото Атабаска попада в две канадски провинции. Площта само на водното огледало без островите е 1415 км2[1]. Надморската височина на водата е 213 м[1].

Местоположението на езерото Клеър в североизточната част на провинция Албърта

Езерото се намира в североизточната част на провинция Албърта, на 28 км западно от езерото Атабаска, между устията на реките Пийс и Атабаска и част от делтите им. Клеър има дължина от север на юг 63 км, а максималната му ширина е 46 км. Обемът на водната маса е много малък, едва 1,7 км3, тъй като езерото е много плитко Средната му дълбочина 1,2 м, а максималната – 2 м. От края на октомври – началото на ноември до края на юни е покрито с дебела ледена кора.

За разлика от повечето канадски езера, които са със силно разчленена брегова линия, бреговете на Клеър са сравнително слабо разчленени, с малки изключения по северното и особено по източното крайбрежие. Общата площ на островите му е 21 км2.

Площта на водосборния му басейн е около 10 000 km2, като в езерото се вливат две по-големи реки – Бърч и Макайвър. Езерото Клеър, заедно с езерото Атабаска са с еднаква надморска височина от 213 м, но през късната пролет и началото на лятото река Пийс (ляв приток на Робска река), която тече само на 10 км северно от Клеър, повишава своето ниво, нейните води започват да се вливат в езерото, а от там през по-малките езера Барил и Мамави достигат и до езерото Атабаска.

Бреговете на езерото са безлюдни, но е изключително богато на различни видове риби. То изцяло попада в националния парк "Вуд Бъфало".

Езерото е открито през 1778 г.[2] от канадския търговец на ценни животински кожи Питър Понд, служител на "Северозападната компания".

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Клэр (озеро, Альберта)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.