Коалесценция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Коалесценция (на латински: coalesce – сраствам се, съединявам се) се нарича сливането на капки или мехурчета при съприкосновението им вътре в подвижната среда (течност, газ) или на повърхността на телата.

Коалесценцията води до постепенното уголемяване на капките или мехурчетата и е обусловена от силите на междумолекулното привличане. Това е самопроизволен процес, който е съпроводен с намаляване на свободната енергия на системата. Емулсиите и пените в резултат на коалесценцията могат да престанат да съществуват като дисперсни системи и да се разделят напълно на две макрофази: течност – течност или течност – газ.

В течна дисперсионна среда коалесценцията често предшествува коагулацията. Особен случай на коалесценция е самослепването (автохезия), при която в резултат на бавна дифузия на макромолекулите разделителната повърхностна граница между слепените частици (или късчетата пластичен полимер) изчезва.

В минералогията коалесценцията е процес на слепване на минерални индивиди.

     Портал „Химия“         Портал „Химия    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Коалесценция“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.