Колекционерът (филм, 1965)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
The Collector
The Collector
РежисьориУилям Уайлър[1][2]
СценаристиСтенли Ман, Джон Кон
Базиран на от Джон Фаулз
В ролитеТерънс Стамп[3][2]
Саманта Егар[3]
МузикаМорис Жар
Премиера1965 г.
Времетраене119 минути
СтранаВеликобритания, САЩ[4]
Езиканглийски език
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Колекционерът“ (на английски: The Collector) е психологически филм на ужасите от 1965 г.,[5][6] режисиран от Уилям Уайлър и с участието на Терънс Стамп и Саманта Егар. Сюжетът проследява историята на млад англичанин, който дебне красива студентка по изкуства, преди да я отвлече и затвори в плен в мазето на селската си къща. Филмът е базиран на едноименния роман на Джон Фаулз от 1963 г., със сценарий, адаптиран от Стенли Ман и Джон Кон. Уайлър отказва да работи по „Звукът на музиката“, за да режисира „Колекционерът“.

По-голямата част от филма е заснет на звукови сцени в Лос Анджелис, въпреки че външните сцени са заснети на място в Лондон, Форест Роу в Източен Съсекс и Уестърхам в Кент. Снимките се провеждат в края на пролетта и началото на лятото на 1964 г. Оригиналната версия на Уайлър е с продължителност около три часа, но е съкратена до два часа по настояване на студиото и продуцента.

Премиерата на „Колекционерът“ е на филмовия фестивал в Кан през май 1965 г., където Стамп и Егар печелят наградите съответно за най-добър актьор и най-добра актриса. След излизането си по кината през юни 1965 г., филмът получава до голяма степен благоприятни отзиви. Егар печели награда „Златен глобус“ за най-добра актриса в драма за изпълнението си и е номинирана за наградата на Академията за най-добра актриса, докато Уайлър получава номинация за най-добър режисьор. Това е последната от рекордните 12 номинации на Уайлър за „Оскар“ за най-добър режисьор.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

  • Терънс Стамп в ролята на Фредерик „Фреди“ Клег
  • Саманта Егар в ролята на Миранда Грей
  • Мона Уошборн в ролята на леля Ани
  • Морис Далимор в ролята на полковник Уитман
  • Алисън Еймс в ролята на първата жертва
  • Идина Рони в ролята на медицинската сестра/следващата жертва

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.imdb.com // Посетен на 7 май 2016 г.
  2. а б www.filmaffinity.com // Посетен на 7 май 2016 г.
  3. а б www.imdb.com // Посетен на 7 май 2016 г.
  4. Meehan 2014, с. 10.
  5. Luhr 1987, с. 611.
  6. Meehan 2014, с. 6.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The Collector (1965 film) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​