Източен Съсекс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за административното графство. За историческото графство вижте Съсекс.

Източен Съсекс
East Sussex
Знаме
      
Герб
Страна Великобритания, Англия
РегионЮгоизточна Англия
СтолицаЛуис
Площ1792 km²
Население (2011)800 000 души
447 души/km²
Най-голям градБрайтън и Хоув
Включва6 административни района
Дата на основаване1888 г., офиц. 1974 г.
Изпълнителна властКонсервативна партия
Официален сайтОфициален сайт
Източен Съсекс в Общомедия

Източен Съсекс e графство в Югоизточна Англия. Граничи с графствата Кент, Съри и Западен Съсекс, а на юг с Ламанша.

История[редактиране | редактиране на кода]

Източен Съсекс е част от древното царство на южните саксонци, установили се там през 5 век, след напускането на римляните. Областта е била населена в продължение на много хиляди години преди това. Археологическите останки са в изобилие, особено в планинските райони. Разположението по крайбрежието предполага, че е посрещал много нашественици, включително римляните и по-късно норманите.

В миналото са се произвеждали желязо и вълна.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Общината в Луис

Съсекс обикновено се разделя на шест подразделения. От XII век трите източни подразделения и трите западни си имали отделно управление, като столицата на трите източни подразделения е Луис. Тази ситуация е редактирана от Парламента през 1865 и двете части са били направени в административни графства, всяко със свои различни избрани съвети. В Източен Съсекс е имало също и три самоадминистративни борота: Брайтън, Истборн и Хейстингс.

През 1974 Източен Съсекс е превърнат в церемониално графство и трите графски борота станали общини в графството. В същото време западната граница се изменила, така че регионът Среден Съсекс (включващ Бъргес Хил и Хейуърдс Хийт) е бил включен към графство Западен Съсекс.

Източен Съсекс се разделя на пет местни общини. Трите най-големи, провинциални общини (от запад на изток) са: Луис, Уийлдън и Ротър. Истборн и Хейстингс са в по-голямата си част градски площи.

География[редактиране | редактиране на кода]

От географска гледна точка Източен Съсекс е част от Южните възвишения и хълмистата равнина Уийлд, част от голяма денудирана антиклинала. Пясъчниците и пръстта се срещат в морето в Хейстингс, Бийчи Хед.

Релефът в графството отразява геологията.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Това е таблица на тенденцията на регионалната брутна добавена стойност на неметрополитното графство Източен Съсекс.

Година Добавената рег. брутна цена Агрикултура Индустрия Услуги
1995 4,359 84 1,053 3,222
2000 4,953 54 1,155 3,744
2003 5,326 69 1,252 4,004

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Кралският павилион, Брайтън

Бийчи Хед е един от най-известните местни атракции, заедно с апартаментите край Normans Bay. Графството е известно със зеленината си в цялата страна.

Освен с материалните забележителности като Долините и Уийлда, Източен Съсекс има още много забележителности с исторически характер. Има замъци в Бодиам, Херстмонзо, Луис и Певънси. Домът на Ръдиард Киплинг и Съсексият университет са сред интересните сгради.

Има също и много паркове, подходящи за туристи. Паркът Седемте сестри скоро ще бъде обявен за национален парк.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Пътища[редактиране | редактиране на кода]

Обикновено Източен Съсекс няма автомагистрала. Главните пътища през графството са тези, които са част от възлите от Лондон: A21 до Хейстингс; А22 до Истборн; и А23 до Брайтън. Пресечните пътища включват А26, по който минава трафик от Нюхавен и Луис северно към Кент; и пътя на южното крайбрежие, което започва от Фолкостон (Кент) и минава по пътя на южното крайбрежие за Истборн. Пътят А27, който свързва Истборн с Портсмаут, е един от най-натоварените пътища в Обединеното кралство.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Съсекският университет е разположен в Брайтън. В Източен Съсекс има 150 начални училища, повечето от които са малки и служат на малки общности.

Източен Съсекс има изчерпателна образователна система с 27 държавни гимназии и 12 частни гимназии. Всеки по-голям град разполага с колеж.