Ръдиард Киплинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ръдиард Киплинг
Joseph Rudyard Kipling
британски писател и поет
Kipling nd.jpg
Ръдиард Киплинг около 1894 г.
Роден
Джоузеф Ръдиард Киплинг
Починал
18 януари 1936 г. (70 г.)
Погребан Уестминстърско абатство, Уестминстър, Великобритания

Етнос Англичани
Националност  Великобритания
Работил в писател, поет, журналист
Награди Нобелова награда за литература (1907)[1][2]
Литература
Период 1886 – 1932
Жанрове къси разкази, романи, детска литература, поезия, фантастика, пътеписи
Известни творби Книга за джунглата“ (1894)
Втората книга за джунглата“ (1895)
Ким“ (1901)
Награди Нобелова награда 1907 г. Нобел за литература
Повлиян Робърт Луис Стивънсън
Повлиял Робърт Хайнлайн, Хорхе Луис Борхес, Роалд Дал
Семейство
Баща Джон Локууд Киплинг
Майка Алис Киплинг
Съпруга Каролайн Стар Балестиер (1862-1936)
Деца Елси Беймбридж,
Джон Киплинг

Подпис Kipling signature cropped.jpg
Уебсайт
Ръдиард Киплинг в Общомедия

Джоузеф Ръдиард Киплинг (на английски: Joseph Rudyard Kipling) е британски писател и поет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 30 декември 1865 г. в Бомбай, Индия. Учи в Лондон, където се формира неговият мироглед, включително и преклонението му пред реда и организираността.

Първия си стихотворен сборник Училищна лирика издава в Индия, когато е на 16 години. Учи в Англия, после се завръща в Индия и започва работа като журналист. В продължение на 5 години работи като щатен сътрудник, а след това като съредактор на Граждански и военен вестник в Лахор (един от най-големите градове на днешен Пакистан). В задълженията му влиза и седмичното приложение към вестника със занимателни очерци и разкази.

След пътешествието в Япония и САЩ се завръща в Англия. Пътува до Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия. Жени се за американка и се опитва да се установи в Америка, но след смъртта на по-голямата му дъщеря Джозефин се завръща през 1902 г. в Англия, където остава до смъртта си.

Киплинг достига необичайно рано творческа зрелост, което личи още в първата му книга със стихове Департаментски песни (1886 г.), която е издадена, когато е на 21 години.

Киплинг е автор на стихосбирките Песни от казармата (1892 г.), Седем морета (1896 г.), Пет нации (1903 г.) и др., благодарение на които името му става известно по цял свят. Издава прозаични книги: сборник с разкази Прости разкази от планините (1888 г.), романът Угасна светлината (1890 г.), Ким (1901 г.) и други.

Критикувайки английската колониална администрация (Пъджет, член на Парламента) и упреквайки английското правителство и военното командване в липса на заинтересуваност към низшите чинове (Томи), Киплинг създава впечатление за безстрастна обективност на своите възгледи. Творчеството му е посветено на утвърждаването на цивилизаторската мисия на англосаксонската раса сред изостаналите народи на Изтока (Бремето на белия човек, 1899 г.), което според някои е тенденциозно.

Най-добрите стихове на писателя са близки до традицията на английските песни и балади, отличават се с динамичен хумор и образно просторечие. С голяма популярност се ползват неговите детско-юношески произведения Книга за джунглата (1894 г.) и Втората книга за джунглата (1895 г.). Киплинг е най-младият Нобелов лауреат за литература (1907 г.) – като получава наградата на 41-годишна възраст. След Първата световна война, в която загива единственият му син, мирогледно творческата доктрина на писателя рязко се променя. Масонската му принадлежност е ярко изразена в повечето му творби, като най-силно впечатление прави автобиографията му.

Умира от мозъчен кръвоизлив в началото на 1936 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Бележки[редактиране | редактиране на кода]