Уилям Голдинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Уилям Голдинг
английски писател
Уилям Голдинг 
Роден: 19 септември 1911 г.
Починал: 19 юни 1993 г. (81 г.)

Сър Уилям Джералд Голдинг (на английски: William Gerald Golding) е английски романист и поет, носител на Нобелова награда за литература (1983).

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 19 септември 1911 г. в село Сейнт Кълъмб Мейнър (St Columb Minor), което е в рамките на град Нюкий, Корнуол. Започва да пише на седем. Корнуолските му корени са рядко споменавани, но в младите си години научава характерния корнски език.

Баща му бил преподавател в местното училище и интелектуалец с радикални възгледи по отношение на политиката, както и силно вярващ в науката. Семейството се мести в Марлборо, където Голдинг посещава Marlborough Grammar School. По-късно (1930) започва следването си на естествени науки и английски език в Оксфордския университет. Първата му книга — стихосбирка, излиза година преди получаването на бакалавърска степен по изкуства.

Жени се за Ан Брукфийлд (Ann Brookfield) през 1939 г. Преподава английски език и философия в Bishop Wordsworth's School в Сейлсбъри.

По време на Втората световна война служи на Британската кралската флота и участва в потопяването на немския боен кораб Бисмарк. Участва и в завладяването на Нормандия. След края на войната се завръща към преподаването и писането.

Посветен е в рицарство през 1988 г. от кралица Елизабет Втора.

Уилям Голдинг умира на 19 юни 1993 г. в Перанаруъртал, Англия.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]