Джозуе Кардучи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джозуе Кардучи
Giosuè Carducci
италиански писател

Роден
Починал
Погребан Болоня, Италия

Националност Flag of Italy.svg Италия
Религия атеизъм
Образование Пизански университет
Професия поет, учител, критик, обществен деец
Литература
Жанрове стихотворение, рецензия
Направление веризъм
Награди
Nobel prize medal.svg
(1906)
Семейство
Съпруга Елвира Менучи
Деца 4
Джозуе Кардучи в Общомедия

Джозуѐ Кардучи (на италиански: Giosuè Carducci) е италиански поет, учител, критик и обществен деец.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Джозуѐ Кардучи е роден на 27 юли 1835 г. в квартал Валдикастело на град Пиетрасанта. Баща му е лекар, но поради политическите си (той е карбонар) и религиозни възгледи му се налага често да сменя местата, където работи, и да живее в различни градове на Италия. Основното си образование Кардучи получава във Флоренция, където семейството му се премества през 1849 година. Тук той прави и първите си опити като поет.

През студентските си години Кардучи пише статии за вестник L'appendice („Приложението“). Впоследствие става водеща фигура в литературния кръг, който се оформя около изданието. Този литературен кръг има за цел да утвърди класицизма в италианската поезия за сметка на все по-разпространения романтизъм. Висшето си образование Кардучи завършва през 1856 г. и след това в продължение на около година работи като гимназиален учител.

След като през 1857 г. Кардучи отива във Флоренция, той публикува и своята първа стихосбирка - „Рими“ (Rime). След 1860 г. преподава в университета в Болоня. През 1866 г. е избран за депутат. Тогава именно написва едно от най-известните си произведения - поемата „Химн за сатаната“ (Inno a Satana).

Ранната поезия на Кардучи е свързана най-вече с неговите национално-освободителни възгледи и борбата за независимост на италианския народ срещу управлението на Австрия. Поезията му е насочена против монархията и католическата църква. По-късните му произведения, написани след освобождението на Италия, са значително по-лирични.

Джозуе Кардучи е автор и на голям брой литературни исторически трудове. През 1906 г. е отличен с Нобелова награда за литература.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]