Андре Жид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Андре Жид
френски писател
Gide 1920 cropped.jpg
Роден
Починал
Националност Флаг на Франция Франция
Професия писател
Литература
Награди Нобелова награда Нобелова (1947)

Подпис André Gide signature.svg
Уебсайт Страница в IMDb
Андре Жид в Общомедия

Андре Жид (на френски: André Gide) е френски писател, награден с Нобелова награда за литература за 1947 година. Произведенията на Жид са вдъхновение за писатели като Албер Камю и Жан-Пол Сартър.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Андре Жид е роден в Париж на 22 ноември 1869 г. Баща му, Пол Жид, е професор по право във факултета в Париж. Произхожда от силно вярващо протестантско семейство от Узес. Майка му Жюлиет Рондо е родена в Руан и израства в заможно буржоазно семейство. Андре Жид прекарва детството си в Париж и в Нормандия, в Руан и в Ла Рок Беняр, както и при баба си в Узес, запленен от тамошните пейзажи. Голяма роля в ранните му години изиграва Анна Шейкълтън – набожна шотландка, служила дълги години като гувернантка на семейството на майка му и свързана с приятелска връзка с нея. Нейната жизнерадостност, нежност и интелигентност оказват голямо влияние върху младия Андре. Смъртта ѝ през 1884 г., оставя дълбок отпечатък у него. По-късно той я споменава в Тясната порта и в автобиографията си Ако зрънцето не умре.

Андре взима от рано уроци по пиано и достига професионално ниво. Самият той смята, че не е имал шанса да има първокласни учители, за да стане истински музикант. През 1877 г. започва да учи в Алзаското училище в Париж. Три месеца по-късно бива освободен от училище, защото се отдавал на „лоши навици“, или както тогава наричат индиректно мастурбацията. След период на „лечение“, придружен от заплахата от кастрация на лекуващия го лекар и емоционалния натиск на семейството си, се завръща отново в училище, но не за дълго. „Лошите му навици“ отново взимат връх. Въпреки лекарските и семейните упреци той продължава да практикува своя „порок“,[1] съпътстван от силни чувства за грях и тъжно поражение. На 23 години пише, че на тази възраст е „напълно девствен и тотално развратен“.[2]

Бащата на Андре Жид умира на 28 октомври 1880, когато той е на 11 години. Загубата на щастливата и нежна връзка с баща му е огромен удар за Андре. Връзката с майка му, която се отнася по-скоро сурово с него не е белязана от дълбока любов. През 1881 г. Жюлиет Гид го завежда в Нормандия и поверява обучението му на не особено вдъхновяващ наставник. След това го завежда при чичо му Шарл Жид в Монпелие. Подложен на психологически натиск от съучениците си, Андре бива освободен от училище поради нервно заболяване, което той данякъде симулира. След поредица лечения отново се завръща в Алзаското училище в Париж, докато пристъпите на мигрена не слагат край на обучението му там. Следват периоди на престой в Париж и Руан, където продължава да учи с променлив успех под ръководството на частни учители.

През 1882 г. в Руан става съпричастен на тайната мъка на братовчедка му Мадлен във връзка с извънбрачните връзки на майка ѝ. Той се привързва силно към братовчедка си, впечатлен от съзнанието за злото, строгостта ѝ и твърдото ѝ убеждение в това, какво е правилно. Тази разлика с неговите собствени убеждения го привлича. Скоро Андре се влюбва в идеалния образ на братовчедка си, по чисто платоничен и въпреки това страстен начин.

Между 1885 и 1888 г. изживява силен религиозен период, споделен в кореспонденция с братовчедка си и четене заедно на Библията. Той изследва дълбоко библейските текстове, гръцката литература и практикува аскетизъм.

Първи стъпки в литературата[редактиране | редактиране на кода]

През 1887 г. отново се записва в Алзаското училище и учи риторика. Там се запознава с бъдещия поет и романист Пиер Луи, с когото имат дълбоко приятелство, разпалвано от интереса им към литературата и от общото им желание да пишат. През 1889 г. минава матура по философия. Започва да посещава литературните сбирки, в които се среща с множество писатели. Първият му сборник, Les Cahiers d'André Walter, биват посрещнат с одобрение от критиката, но остава незабелязан от читателите. Запознава се с писателя и политик Морис Барес, както и със Стефан Маларме. Контактът с последния превръща религиозния му мистицизъм в естетичен мистицизъм. Завързва трайно приятелство с Пол Валери, като същевременно в отношенията му с Пиер Луи и с братовчедка му настъпва охлаждане. Андре Жид обвинява и двамата в егоцентризъм. Мадлен отказва предложението му за брак и се отдръпва от него.

През 1891 г., малко след написването на Traité du Narcisse, Андре Жид се среща с Оскар Уайлд. Англичанинът го плаши и впечатлява едновременно. Жид започва да се отдалечава от своя литературен образ André Walter, от аскетичния идеал и отхвърлянето на живота.

През 1891 г. Андре Жид пътува до Германия, където чете задълбочено Гьоте. По това време започва да мисли че „е задължение да си доставиш щастие“. В Élégies romaines той легитимира удоволствието, в противовес на пуританизма, в който е живял досега.

През 1893 и 1894 г. Жид пътува в Северна Африка, където открива хомосексуалната си нагласа.[3]

През 1908 г. Жид основава литературното списание Nouvelle Revue Française („Ново френско списание“). През 1918 г. среща Дороти Бюси, която превежда произведенията му на английски. Тяхното приятелство продължава тридесет години.

През 1923 г. Жид пише книга за Достоевски. От 1924 до 1926 г. са публикувани три произведения на Жид сходни по тематика и автобиографични данни, в които писателят се опитва да обоснове философски и със сократически методи да реабилитира хомосексуалността.

Известно време Жид е привлечен от идеите на комунизма, но през 1936 г. след пътуването в СССР се разочарова и се отдръпва от тези идеи. Вместо това пише две книги с яростна критика на съветското общество. Жид умира през 1951 г. Римокатолическата църква забранява неговите произведения през 1952 година.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Si le grain ne meurt, I, chapitre 7
  2. Личен дневник, март 1893
  3. а б Andre Gide. // Посетен на 2008-04-07.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за