Кастрация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Кастрацията е пълно и необратимо, принудително прекратяване на функцията на половите жлези - тестиси при мъжките индивиди или яйчници при женските.

Видове кастрация[редактиране | редактиране на кода]

Оперативна[редактиране | редактиране на кода]

Извършва се чрез оперативно отстраняване на тестисите - орхиектомия или на яйчниците - овариоектомия. Прилага се при тежки и необратими увреждания, които сериозно застрашават живота и здравето на пациента, като злокачествените тумори, например.

Химична[редактиране | редактиране на кода]

Извършва се чрез инжектиране на химикали, които избирателно подтискат образуването на полови хормони или неутрализират тяхното действие. Прилага се при дълбоки и необратими хормонални нарушения, които сериозно застрашават живота и здравето на пациента. В някои страни, като САЩ, изнасилвачите могат да избегнат затвора, ако се съгласят да бъдат кастрирани по химичен път. Химическата кастрация не е необратим процес тя изисква периодични инжекции за поддържане на състоянието и следователно пълното съдействие на пациента. От 2011 г. задължителна химическа кастрация за педофили се прилага в Русия.[1]

Кастриране на животни[редактиране | редактиране на кода]

Орхиектомия при кон

Кастрацията е един от основните видове стопанска ветеринарномедицинска дейност. Чрез нея се постигат следните ефекти:

  • изключва се възможността за неконтролирано размножаване на животните
  • перманентно се потиска половия цикъл
  • кастрираните животни стават по-спокойни и по-слабо подвижни
  • кастрираните животни оползотворяват фуража по-пълноценно
  • в месото на кастрираните животни се отлагат повече мазнини и то става по-крехко и по-вкусно

Кастрацията често се прилага и при домашните любимци, главно за прекратяване на размножаването.

Исторически сведения[редактиране | редактиране на кода]

Кастрацията в ислямския свят[редактиране | редактиране на кода]

Кастрацията е прилагана в Ориента, през средните векове, обикновено в султанските хареми. Мъжките служители, наричани евнуси, са били кастрирани, за да е сигурно, че никой, освен султана няма да оплоди държанките в харема. За евнуси са били подбирани момчета в предпубертетна възраст. Техните семенни канали са били премачквани с клещи. Тестисите оставали, но без да произвеждат семенна течност. Понякога била прилагана и друга, по-жестока процедура, която се състояла в пълно изрязване на половия член, заедно с тестисите. Евнусите не били способни на каквото и да било сексуално удоволствие (с излкючение на секса с друг мъж, в който те приемали страната на обладавания). Уринирали с помощта на сребърни тръбички, които държали в тюрбаните си.

Кастрацията в Средновековна Европа[редактиране | редактиране на кода]

За кастрати се споменава и в Европа през 17 и 18 век. Тогава бедни селски семейства с много деца, умишлено осакатявали момчетата си, за да може гласните им струни да останат недоразвити и гласовете им да се запазят тънки. Кастратите работели до края на дните си в църковните хорове, където изпълнявали ангелски и божествени песнопения. Един такъв известен кастрат, който станал любимец на краля, бил известният Фаринели.

Кастрацията в Третия Райх[редактиране | редактиране на кода]

От 1933 до 1945 г. Германия е управлявана от Националсоциалистическата германска работническа партия, под предводителството на Адолф Хитлер. Тогава Райхстагът приема "Закон за чистотата на расата", според който на кастрация подлежат:

  • "непълноценни" представители на арийската раса (лица с физически и душевни недъзи)
  • представители на "низшите" раси - цигани, евреи и др.

В изпълнение на ЗЧР, в медицинските учреждения на Третия Райх са кастрирани по хирургичен път повече от 160 хиляди чистокръвни германци, с физически и психически недостатъци. Подходът към циганите и евреите е още по жесток. Те са кастрирани в концлагерите, по правило без упойка, често от немедицински лица (войници от охраната, доброволци от партията) и в съпътствие със сексуални гаври.

Висше организационно постижение на националсоциалистическа администрация е стерилизацията чрез облъчване с йонизираща радиация на неустановен, но безспорно много голям брой цигани. Те са били викани за "справка" в специално оборудвани кабинети. Под пода се монтирал рентгенов апарат, а за "гише" служел умело маскиран оловен екран. Докато жертвата чакала чиновникът "да я открие" в списъка, тя неусетно била облъчвана с висока доза радиация. Повечето облъчени, освен че останали безплодни, се разболели от тумори. В много семейства се раждали деца със жестоки малформации.[citation needed]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://rt.com/news/pedophilia-russia-chemical-castration-059/