Кабиле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Кабиле.

Кабиле
Общи данни
Население 899 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 14,618 km²
Надм. височина 129 m
Пощ. код 8629
Тел. код 04712
МПС код У
ЕКАТТЕ 35028
Администрация
Държава България
Област Ямбол
Община
   - кмет
Тунджа
Георги Георгиев
(БСП)
Кметство
   - кмет
Кабиле
Георги Динев
(ГЕРБ)
Кабиле в Общомедия

Кабиле е село в Югоизточна България. То се намира в община Тунджа, област Ямбол.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Кабиле отстои на 7 км северозападно от гр. Ямбол. На 1,5 км северно от селото се намира последното възвишение на планината Средна гораЗайчи връх (Таушан тепе).

През Кабиле минава пътят от Ямбол за село Желю Войвода (община Сливен) и от гр. Ямбол за село Дражево.

На няколкостотин метра от Кабиле в северна посока минава автомагистрала Тракия.

Транспортни връзки[редактиране | редактиране на кода]

Редовни автобуси от автогарата в Ямбол — по линиите Ямбол-Кабиле или Ямбол-Кабиле-Дражево-Хаджи Димитрово.

История[редактиране | редактиране на кода]

Историята на Кабиле е свързана с тракийския град Кабиле, който е част от Стоте национални туристически обекта.

Кабиле е най-значимият и най-голям тракийски античен град. Архитектурните останки са впечатляващи, като голяма част от тях са консервирани и реставрирани. Откритите находки са експонирани в археологическия музей в самия град.

Градът е основан в края на 2-рото хилядолетие пр.Хр.

През 341 г. пр.Хр. е превзет от Филип II Македонски.

Християнството е прието тук още през 4 век. Кабиле е бил епископски център. Разрушен окончателно през 6 век от аварите.

През 7-9 век продължава да живее население от смесен трако-славянски произход През 10-14 век върху развалините му е съществувало българско селище.

В Кабиле от палеоорнитолога проф. Златозар Боев са установени по костни останки 17 вида диви и домашни птици — обект на лова и птицевъдството на древните му жители. Сред тях са изчезналите днес от фауната на страната голяма дропла (Otis tarda), ловен сокол (Falco cherrug). сив жерав (Grus grus) и крайно редките белоглав лешояд (Gyps fulvus) и ливаден дърдавец (Crex crex).[1]

Днешното село Кабиле е основано 1861 г. от жителите на селата, съставящи сегашното село Желю Войвода, които масово се преселват в Кабиле, бягайки от своеволията на местните турски управници.

По турско време Кабиле се е наричало Таушантепе, по името на близкото възвишение. След освобождението получава името Извор поради намиращия се в центъра на селото извор, от който древният град се е снабдявал с вода.

Името Кабиле получава през 50-те години.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

100% християнско население.

Има две църкви — едната е православна при девическия манастир „Рождество на Пресвета Богородица“, а другата е протестантска (Евангелска-петдесятна).

Манастирът от година на година привлича все повече поклонници. Тук се съхраняват мощи на руски и йерусалимски светци, както и свидетелства на десетки хора, получили изцеление от чудодейната лековита вода на аязмото в манастира. Храмовият празник е на 8 септември — Рождество на Пресвета Богородица. Няколко години поред Сливенският митрополит Иоаникий идва на този ден да отслужи празничната литургия. Манастирът разполага с 50 места за преспиване, много от стаите са обновени и добре обзаведени.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Кметът на с.Кабиле е Георги Динев

  • Читалище „Напредък“ с библиотека
  • Основно училище „Хр. Смирненски“Закрито през 2008 г. Днес то е превърнато в Център за изкуство и извънучилищна дейност. В същата сграда се намира и Дарението на големия български скулптор Иван Колев.Тук посетителите могат да видят развитието на творческия път на автора от студентските етюди до фотосите на монументалните му творби.В постоянната експозиция са представени акварели, пастели, рисунки и малка пластика.
  • Детска градина
  • Пощенска станция
  • Интернет зали

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

На 1,5 км северно от центъра на с. Кабиле, в подножието на Зайчи връх, се намира националният археологически резерват Кабиле, в който се намират развалините на едноименния древен тракийски град, както и модерен археологически музей. Екскурзовод може да се наеме от Историческия музей — Ямбол по всяко време, а през лятото може и на място (ако има археологическа експедиция). Предстои ограждането на археологическия резерват с ограда,с цел избягване на "посещенията" на крави, овце, кози и всякакви подобни на територията на древният тракийски град. Проектът е изготвен на базата на публично-частно партньорство на община "Тунджа" и собствениците на конната база в Кабиле, с цел полпуляризиране на селския и културен туризъм, които включва посещение на: археологически резерват "Кабиле", Зайчи връх-светилището на Богинята Майка"Кибела", и разказ за легендата за заровената златна колесница на Александър Македонски в подножието на върха, Манастир "Успение на пр.Богородица", модерната и атрактивна конна база на входа на Кабиле, посещение на изложбите от културния център,както и представяне на тракийски народни танци от местния танцов състав "Кабиле" и кукерския състав"Александър Македонски" в Кабиле, както и традицията "На чаша вино с кмета" на центъра на селото до чешмата, под патронажа на кмета на селото Георги Динев.

На върха Зайчи връх се намира тракийско скално светилище на богинята Кибела. Изкачването дотам отнема около 30 минути. Оттам се открива гледка към източната част на Горнотракийската низина.

На 1 км южно от Кабиле се намира женският манастир с аязмо „Успение на Св. Богородица“. Манастирът е основан през 1928 г. около извор (аязмо) с вода, за която се смята, че е лековита (използва се и до днес). Има исторически данни, че манастирът е много по-стар. Като женски манастир, обителта е съществувала до падането на България под османска власт. Свети Патриарх Евтимий минал през манастира на път към своето заточение в Бачковския манастир.

В центъра на Кабиле се намира селската чешма, която има доста модерен вид. До нея има изградена детска площадка и кът за отдих. Чешмата е ремонтирана с пари от "царските" проекти, като с подобно финансиране са изградени детската площадка и въстановеното парково осветление.

Наблизо (на около 1 км източно от Кабиле) се намира местността Орманагора с обособен в нея парк с люлки и пързалки за децата. Често се посещава за пикници.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година през месец февруари в Кабиле се провежда кукерски празник (т.нар. Кукеровден). Кукерската група от Кабиле с ръководител Димитър Райчев е лауреат на национални и международни награди от Полша, Франция, Унгария, Турция, Гърция и Чехия, а от България — от Перник, В. Търново, Копривщица, Рожен, Блатец, Камен, Левски, Климент, Сушица, Царево. През 2007 г. групата печели награди в Разлог, Елхово и специалната награда на Община Тунджа в Ямбол. През 2012 печели наградата на община Ямбол и златен медал от Перник.

Към читалището има още и танцова, коледарска, певческа и детска фолклорни групи, които са носители на много национални и международни награди.

На 15 август (Успение на Света Богородица) се провежда събор в района на едноименния манастир. През 2007 г. на 08 септември е възстановен празникът на с. Кабиле от кмета на селото Г.Динев с помощта на завърналите се от Ирак войници от село Кабиле .От 2010 г. празника по предложение на жителите на селото ще се провежда на 21 септември, така както е било години на ред.


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Боев, З., Г. Рибаров. 1993. Птиците на античния град Кабиле (I хил. пр.н.е. - VI в. н. е.) край с. Кабиле (Бургаска област). - Historia naturalis bulgarica, 4: 68-77.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

По-голямата част от населението на Кабиле работи в гр. Ямбол. В Кабиле е построен уютен хотел, в центъра се издига новопостроена сладкарска къща, а в началото на селото млади предприемачи изградиха модерна конна база с цел развитие, популяризиране и възраждане на традициите на конния спорт в тази част на България. Пред започване е строеж на индийски ресторант и нов хотел. Има идея след закриване на училището сградата на същото да се превърне в голям културен център, със зала за концерти и бъде направена зала за изложби на известни ямболски художници. В Кабиле ще бъде изграден изграден и част от индустриалния парк Тунджа. Предстои изграждането на модерен Спа център, школи по йога, та е бо и пилатес. По-голямата част от къщите ще бъдат модернизирани с цел развитието на селския туризъм и популяризирането на селището в България, и по света,като средствата ще бъдат отпуснати по програма за развитие на европейския селски туризъм-"Европейско село-Милениум". Предстои издаването на DVD, което да представя историята на древното тракийско селище, на забележителностите направени в по-късен етап, както и на представянето на състава по народни танци и кукерският състав. В проект е и асфалтирането на пътя Ямбол-Кабиле, както и благоустройство на централната част на селището и модернизация на сградата на кметството. Нова модерна канализация за отходни води, както и тотална подмяна на електрическата мрежа са бъдещите проекти на предприемачи от Кабиле и община "Тунджа", в т.нар. публично частно партньорство, което е приоритет на община Тунджа, като средствата за изграждането ще са 95% от община "Тунджа" и 5% от модерно мислещи родолюбиви предприемачи от Кабиле. Предстои асвалтиране на отсечката до Новоизградения участък от магистралата. Новата модерна аптека, атрактивен детски комплекс с много забавления за малчуганите и откриването на цех за бутикови тоалети ще бъде приоритет на предприемачи от селището следващата година. Нов атрактивен жилищен комплекс от затворен тип в близост до Манастир "Успение Богородично" ще е бъдещ проект, благодарение на който Кабиле ще стане още по-атрактивен и примамлив център за живеене, на 4 км северозападно от Ямбол сред уюта на природата и спокойствието и релакса далеч от стреса и рутината на забързания град.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Кабиле (резерват)