Златари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в България. За селото в Преспа, Република Македония вижте Златари (община Ресен).

Златари
Общи данни
Население 149 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 23,467 km²
Надм. височина 0 m
Пощ. код 8641
Тел. код 04797
МПС код У
ЕКАТТЕ 30956
Администрация
Държава България
Област Ямбол
Община
   - кмет
Тунджа
Георги Георгиев
(БСП)

Златари е село в Югоизточна България. То се намира в община Тунджа, област Ямбол. Село Златари се намира на 30 км от гр. Ямбол, на 25 км от гр. Нова Загора и на 35 км от гр. Сливен. В селото живеят под 200 човека.

Община Тунджа е разположена в югоизточната част на Тракийската низина и е една от съставните общини на Ямболска област, като заема северозападната ѝ част.

Обширната територия, която обхваща община Тунджа, я нарежда на второ място по големина сред общините в Република България. Община Тунджа е с площ от 1218.36 кв. км.

Община Тунджа граничи с община Стралджа, община Сливен, община Нова Загора, община Тополовград, община Елхово и община Болярово.

По своята териториална конфигурация административно устройство, община Тунджа се отличава със своята уникалност. Характерно за община Тунджа е, че няма административен център. Обединява 44 населени места от селски тип, разположени около общинския областен център гр. Ямбол, които са равнопоставени от административна гледна точка.

Администрацията община Тунджа се намира в гр. Ямбол.

История[редактиране | редактиране на кода]

Село Златари се намира в южните склонове на св. Илийските възвишения. В турските данъчни регистри от 1609 г., Р. Стойков разчита две имена – Куюмджи и Гиликлю.

В документите от времето на Руско-турската война през 1828 – 1829 г. е отбелязано като Кюмджи едек. В превод на български „коюм“ означава злато, а „гидик“-прелез. Логично е произходът му да се търси във факта, че селото се намирало в близост до св. Илийските възвишения, където имало следи от рудници, в които наред с другите метали се е добивало и злато.

При масово преименуване на селищата през 1934 г., на селото е дадено името Полковник Златарево, име на убит по време на атентата в църквата „Св. Неделя“ през 1925 г. офицер. Полк. Кръстьо Христов Златарев е командир на 29-ти Ямболски пехотен полк, участвал в боевете при Одрин и Чаталджа. Като командир на този полк, получава най-голямото военно отличие „Белият кръст за храброст – Св. Никола“. В центъра на селото има паметник на загиналите във войните златарци.

След Втората световна война с указ на Президиума на Народното събрание № 47, обнародван на 09.02.1951 г., то е променено от Полк. Златарево на Златари.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Съборът на селото е на 2-юни.

Телефонен код на село Златари: 04797 от България, 003594797 от чужбина.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]