Генерал Инзово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Генерал Инзово
България
42.3167° с. ш. 26.4333° и. д.
Генерал Инзово
Област Ямбол
42.3167° с. ш. 26.4333° и. д.
Генерал Инзово
Общи данни
Население 781 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 43,596 km²
Надм. височина 157 m, 171 m
Пощ. код 8670
Тел. код 04770
МПС код У
ЕКАТТЕ 32740
Администрация
Държава България
Област Ямбол
Община
   - кмет
Тунджа
Георги Георгиев
(БСП)
Кметство
   - кмет
Генерал Инзово
Галин Пантелеев
(ЗНС, ЗСАС)

Генерал Инзово е село в Югоизточна България. То се намира в община Тунджа, област Ямбол. Разположено е на 22 километра югозападно от град Ямбол, в близост до река Калница. Населението му е 910 жители, които се препитават основно със земеделско производство на зърнени култури, зеленчуци и лозарство.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е наречено на руския генерал Иван Инзов с държавен указ от 1938 година заради големите му заслуги към българските преселници в Бесарабия. Дотогава носи името Ак бунар (в превод от турски език Бял кладенец). Възникнало е като поселение около чифлик на богат турски земевладелец, но в землището са открити следи и от по-ранни селища. Било е разделено на три махали, една от които на бежанци от Беломорска Тракия. Заради различията между тях в началото браковете между коренното и бежанско население са били редки. Доста по-късно различията все пак са преодолени и днес има само спомени за тях.

До началото на 20 век селото е било преобладаващо гръцко. През 1924 – 25 година по-голямата част от местното гръцко население се изселва в Гърция, съгласно българо-гръцката спогодба за размяна на населението, в село Либаново (Егинио), област Пиерия, Егейска Македония, където се заселват и гърци от Кавакли (Тополовград).

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Селото разполага с етнографски музей, чиято сграда е построена по модел на стара селска къща с прилежащите към нея сгради-навеси за добитъка, хамбар, обор, както и кладенец с градинка и плочник. В интериора на сградата са вплетени събрани от селото реликви от стария бит, ценни документи и стари оръжия.

Генерал Инзово е село с богати духовни традиции. Читалище „Никола Йонков Вапцаров“ създава през 1926 г. първия културен център в района. Библиотеката му има 12 000 тома литература и до днес се радва на широк кръг читатели.

Фолклорните изпълнения на ансамбъл „Инзово“ са познати на всички значими фестивали в България – „Копривщица“, „Мараш пее“, „Кенана“, „Петрова нива“ на връх Бакаджик, „Добруджа“ и други.

В Генерал Инзово всяка пролет на Цветница се организира празничен фолклорен фестивал „От Цветница до Гергьовден“.

По случай 250 години от рождението на ген. Иван Никитич Инзов /1768-1845/, в селото носещо името на генерала е открит първия паметник в България. По идея на обществениците Олег Михайлов и Стоян Варналиев с любезната подкрепа на общ. Тунджа.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Децата от село Генерал Инзово учат най-вече в град Ямбол.

От учебната 2007/2008 г. училището не функционира.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Господин Г. Султанов. „История на Генерал Инзово“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]