Михаил Шолохов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Михаил Шолохов
руски писател

Роден
Починал
21 февруари 1984 г. (78 г.)
Националност Руска империя
Професия писател
Литература
Награди Нобелова награда Нобелова
Деца Mikhail Mikhailovich Sholokhov

Подпис Sholokhov Signature.jpg
Уебсайт
Страница в IMDb
Михаил Шолохов в Общомедия

Михаи́л Алекса́ндрович Шо́лохов е руски писател, нобелов лауреат.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 24 май 1905 г. в селището Вьошенская, Ростовска област, Русия.

Учи първоначално в църковното училище, след това в гимназия, но събитията през 1917 г. му попречват да продължи образованието си.

В края на 1922 г. заминава за Москва с намерение да учи, но поради липса на средства е принуден да упражнява тежък труд. В Москва контактува с поети и писатели от групата „Млада гвардия“, което оказва влияние върху неговите интереси.

През 1923 г. публикува първата си творба – фейлетонът „Изпитание“, а на следващата година – и първия си разказ.

През 1925 г. се среща с големия писател и критик Александър Серафимович, който го поощрява в литературните му опити, което Шолохов цени през целия си живот, приемайки Серафимович за свой пръв учител. Междувременно Шолохов публикува във вестниците и списанията други разкази, които през 1926 г. издава в два сборника.

В края на 1926 г. започва да пише романаТихият Дон“, първият том от който излиза през 1928 г., а вторият – през 1929 г. Възторжени отзиви за романа правят както Серафимович, така и Максим Горки. Работата над третия том временно прекъсва, тъй като Шолохов започва да пише новия си роман „Разораната целина“. Излизането на първия том на новия роман става през 1932 г. и е литературното събитие на годината.

През 30-те години Шолохов продължава работа над „Разораната целина“ и издава трети и четвърти том на „Тихият Дон“. Освен това публикува статии за литературата и културата.

По време на Втората световна война Шолохов е военен кореспондент на вестниците „Правда“ и „Красная звезда“, публикувайки също така разкази и очерци, посветени на Отечествената война. По време на войната писателят започва да публикува и глави от новия си роман „Те се сражаваха за Родината“, а преработеният му вариант е издаден през 1969 г.

През първите години след войната Шолохов се отдава на обществена дейност. През 50-те той продължава да работи над продължението на романа си „Те се сражаваха за Родината“, публикува известния си разказ „Съдбата на човека“, а през 1960 г. излиза вторият том на „Разораната целина“.

Голямо събитие за съветската литература е световното признание на „Тихия Дон“ и през 1965 г. Михаил Шолохов става лауреат на Нобелова награда за този роман.

През целия си живот Шолохов живее в родното си място, където на 21 февруари 1984 г. и умира.

Синът на Михаил Шолохов е женен за Маргарита, дъщеря на българския политик Антон Югов – министър-председател на България от 1956 до 1962 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]