Роже Мартен дю Гар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Роже Мартен дю Гар
писател
Roger Martin du Gard 1937.jpg
Роден: 23 март 1881 г.
Ньой сюр Сен, Франция
Починал: 22 август 1958 г.
(на 77 г.)
Серини (департамент Орн), Франция

Поет:
Награди: Нобелова награда Нобелова

Роже Мартен дю Гар (на френски Roger Martin du Gard) е френски писател, поет и драматург, получил Нобелова награда за литература през 1937 година. Дължи славата си главно на осемтомния роман „Семейство Тибо“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 23 март 1881 г. в парижкото предградие Ньой сюр Сен в семейство на заможен адвокат. Мартен Дю Гар се възпитава в най-добрите училища и завършва висше образование (палеограф-архивист) с работа на археологическа тема. Осъзнава своето призвание на писател още в юношеството си, след като прочита романа на ТолстойВойна и мир“.

След публикуването на първата си книга, „Жан Бароа“ (по аферата Драйфус), той си спечелва славата на добър литератор и се сприятелява с личности като Андре Жид и Жак Копо. След Първата световна война Мартен дю Гар замисля „Семейство Тибо“, който пише от 1920 до 1940 година. Чрез живота на Жак и Антоан Тибо описва парижкото буржозно съсловие. Последните два тома са посветени на смъртта на двамата главни герои и Първата световна война. „Лятото на 1914-а“ описва хода на войната, която не могат да възпрат нито социалистите, нито другите пацифисти. Жак Тибо не може да направи нищо друго, освен да се отдаде в саможертва, и призовава от окопа, в последните минути на живота си, германските и френски войници да се побратимят.

Кореспонденцията на Роже Мартен дьо Гар с Андре Жид, Жак Копо, Йожен Даби, Жорж Дюамел и Жан Тардьо е издадена в няколко тома (1980).

Умира на 22 август 1958 г. в село Серини.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]