Роже Мартен дю Гар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Роже Мартен дю Гар
Roger Martin du Gard 1937.jpg
Роден 23 март 1881 г.
Починал 22 август 1958 г. (77 г.)
Професия писател, поет, драматург
Националност Флаг на Франция Франция
Награди Нобелова награда Нобелова (1937)
Подпис Signature Roger Martin du Gard.svg
Роже Мартен дю Гар в Общомедия

Роже Мартен дю Гар (на френски: Roger Martin du Gard) е френски писател, поет и драматург, получил Нобелова награда за литература през 1937 година. Дължи славата си главно на осемтомния роман „Семейство Тибо“.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 23 март 1881 г. в парижкото предградие Ньой сюр Сен в семейство на заможен адвокат. Мартен Дю Гар се възпитава в най-добрите училища и завършва висше образование (палеограф-архивист) с работа на археологическа тема. Осъзнава своето призвание на писател още в юношеството си, след като прочита романа на ТолстойВойна и мир“.

След публикуването на първата си книга, „Жан Бароа“ (по аферата Драйфус), той си спечелва славата на добър литератор и се сприятелява с личности като Андре Жид и Жак Копо. След Първата световна война Мартен дю Гар замисля „Семейство Тибо“, който пише от 1920 до 1940 година. Чрез живота на Жак и Антоан Тибо описва парижкото буржозно съсловие. Последните два тома са посветени на смъртта на двамата главни герои и Първата световна война. „Лятото на 1914-а“ описва хода на войната, която не могат да възпрат нито социалистите, нито другите пацифисти. Жак Тибо не може да направи нищо друго, освен да се отдаде в саможертва, и призовава от окопа, в последните минути на живота си, германските и френски войници да се побратимят.

Кореспонденцията на Роже Мартен дьо Гар с Андре Жид, Жак Копо, Йожен Даби, Жорж Дюамел и Жан Тардьо е издадена в няколко тома (1980).

Умира на 22 август 1958 г. в село Серини.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]