Повелителят на мухите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Повелителят на мухите
Lord of the Flies
Автор Уилям Голдинг
Първо издание 1954 г.
Великобритания
Оригинален език английски
Жанр алегория
Вид роман
ISBN ISBN 0-571-05686-5

„Повелителят на мухите“ (на английски: Lord of the Flies) е алегоричен роман, написан от носителя на Нобеловата награда за литература Уилям Голдинг. Това е първият му роман и е публикуван през 1954, в който роман се разказва за група от млади момчета, които са изхвърлени на безлюден остров след самолетна катастрофа и трябва да договорят социалните проблеми на сътрудничество и самоуправление. Тежките условия водят до доста крайни мерки.

Счита се, че творбата е класическо произведение, представител на следвоенната британска литература. Въпреки че първоначално не предизвиква интерес — продадени са по-малко от 3000 копия в САЩ, по-късно книгата се превръща в бестселър.

Заглавието произхожда от името на Велзевул (от еврейското Baalzvuv בעל זבוב, тоест Повелителя на мухите), т.е. синоним на дявола. Питър Брук филмира романа през 1963, а през 1990 същото прави Хари Хук.

книгата ще те доведе до психиатрични отклонения, по тази причина препоръчваме да не се чете от хора със слаба психика. Всички момчета са диваци и се избиват помежду си