Балада

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Балада е белетристична поема, обикновено придружавана от музикален фон; затова често представлява история, която е изпята. Всякакви теми могат да се използват в баладите – от исторически до приказни, стига да са в стихотворна форма. Обикновено е съставена от кратки, редуващи се четристишия и прости повтарящи се рими, често придружавани от припев.

Ако е базирана на политическа или религиозна тема, баладата може да е химн.

Първите балади[редактиране | редактиране на кода]

Първите балади били напечатани само от едната страна на евтина хартия и били разпространявани по английските улици през 16 век. Те често били злободневни, хумористични или пък подривни; легендите за Робин Худ и шегите на Пък били разпространени по този начин.

Нови балади били писани за актуални събития като пожари, раждането на чудовищни животни и така нататък. Сатиристичните и роялистките балади допринесли за политическата пропаганда от 17 век.

Томас Пърси, Робърт Харли, Франсис Джеймс Чайлд, сър Уолтър Скот и Джеймс Хог са ранни колекционери и издатели на балади. Публикацията на Пърси "Литературно наследство от древните поеми" и колекции на Харли като "Балади от Багфорд" спомагат много за началното изучаване на баладите.

Литературни балади[редактиране | редактиране на кода]

Литературни балади са тези, които са създадени и написани по тържествен повод. Те стават известни с конотациите си към фолклорната автентичност и добиват широка популярност по времето на Романтизма, в края на 18 век. Литературните балади също могат да бъдат придружавани от музика, като например "Горски цар" на Шуберт и "Затворникът" на Гьоте. В романтичната опера използването на балада може да се използва за подчертаване или контрапункт на театралния момент. Балади могат да се открият в оперите "Летящия холандец" на Вебер и "Отело" на Верди.

Баладична опера[редактиране | редактиране на кода]

Баладичната опера е типично английска форма. Пример за такава е "Операта на просяка" на Джон Гей, която е вдъхновила кабаретните опери от 20 век на Бертолт Брехт и Курт Вейл. Баладните строфи обикновено са редуващи се ямб тетраметър и ямб пентаметър, въпреки че това не е задължително.

Популярна песен[редактиране | редактиране на кода]

През 20 век "балада" приема значението на популярна песен с романтичен или сантиментален характер.