Николай Хрелков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Николай Хрелков
български поет
Роден
Починал
27 август 1950 г. (55 г.)
ПогребанЦентрални софийски гробища, София, Република България
Литература
Периодот 1919 г.

Николай Радев Хрелков е български поет, публицист. Роден на 16 декември 1894 г. в Бяла Слатина. По баща е роднина на Любен и Петко Каравелови.

Първоначално учи в родния си град, където учителката му Санда Йовчева забелязва литературните му способности и го свързва с артистичната среда на Т. Траянов, Д. Дебелянов, Н. Райнов, Ал. Балабанов и Л. Стоянов. През 1910 г. заминава за София, за да продължи образованието си, но не успява да постъпи в Държавното художествено-индустриално училище. От 1918 г. става член на БРСДП (т.с.), преименувана през 1919 на БКП.

Първите си стихове печати на страниците на списания Червен смях и „Социалистически преглед“ (1919 – 1920). По времето, когато е силно повлиян от символизма, сътрудничи на списанията Везни, Хиперион и др. През 1922 година се сближава с Антон Страшимиров, Гео Милев, Марко Марчевски, Христо Ясенов, Людмил Стоянов и др. Поезията му е свидетелство за страдания и борби на българския народ, за бунтовен порив между двете световни войни. През 1923 г. Николай Хрелков, Марко Марчевски и Стефан Мокрев издават седмичен литературен вестник „Възход“, на който четвъртото издание е конфискувано и вестникът престава да съществува. Веднага след това Николай Хрелков, Марко Марчевски и Христо Ясенов подготвят издаването на списание „Пламък“. Канят за главен редактор Гео Милев. След напечатването на поемата „Септември“ и след арестуването на Гео Милев, Николай Хрелков се крие в провинцията. През юли 1925 г. емигрира с туристически кораб по река Дунав в Австрия, а от там във Франция, където се разболява от туберкулоза и през 1928 г. се завръща в България. През 1931 г. работи като библиотекар в Министерството на народното просвещение. Участва в сбирки и литературни четения, редактира издания, превежда и работи за общо обединение на творците, които стоят на общодемократични и антифашистки позиции. Към края на живота си се заселва в Горна Баня, където работи с Елин Пелин и Александър Балабанов.

През 1950 г. Николай Хрелков е удостоен с Димитровска награда.

Умира в Горна баня през 1950 година от туберкулоза.

Къщата музей на Николай Хрелков се намира в родния му град, но оставена на произвола на времето тъне в разруха.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]