Церемониално графство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Церемониални графства в Англия

Церемониални графства (на английски: Ceremonial counties) е название на кралските наместничества (на английски: Lieutenancy area) на територията на Англия. Наместничеството е територия, за която се назначава лорд-наместник[1] (Lord Lieutenant), почетен представител на британския монарх. Церемониалните графства нямат административни функции, но броят им и техните граници са стабилни и затова се използват за географско обвързване (а самите графства могат да се наричат географски)[2], например при определянето на границите на избирателните райони. В настояще време в Англия има 48 церемониални графства:

Церемониалните графства понастоящем не играят роля за целите на местната администрация, вместо тях местната власт има органи и се упражнява в рамките на административните графства.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lieutenancies Act 1997. // Office of Public Sector Information, 1997. Архив на оригинала от 2012-03-12. Посетен на 8 August 2010.
  2. History of the counties. // jonathan.rawle.org. Jonathan Rawle, 2007. Архив на оригинала от 2012-03-12. Посетен на 2007-12-08.