Направо към съдържанието

Уайт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Остров Уайт)
Вижте пояснителната страница за други значения на Уайт.

Остров Уайт
Isle of Wight
Знаме
      
Герб
РегионЮгоизточна Англия
СтолицаНюпорт
Площ384 km² (46-о място)
Население (2011)138 400 души  (46-о) място
369 души/km²
Включва
Членове на парламента1
Официален сайтwww.iwight.com
Остров Уайт в Общомедия

Уайт (на английски: Isle of Wight; на латински: Vecta, Vectis insula) е остров, разположен в протока Ла Манш, на юг от Англия,[1] на 145 km югозападно от Лондон, край главния бряг на Хампшър. Той е административно неметрополно и церемониално графство в регион Югоизточна Англия, което е със статут на унитарна единица. Столица и най-голям град – Нюпорт. Населението е 138,4 хил. души. Общата му площ е 384 km². Протокът Солент го отделя от територията на Англия. Изграден е предимно от кредни варовици. Релефът е равнинно-хълмист с максимална височина 240 m, в южната му част. Развити са градинарство, овощарство и риболов. Курортни селища (Савдаун и др.).[2]

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Уайт – сателитна снимка
Герб на Уайт
  • Осбърн Хаус – най-посещаваното място на Уайт, любимият дом на кралица Виктория и принц Алберт, в който те изживяват някои от най-щастливите си часове. Построен с личните средства на Виктория като място за уединение край морския бряг, именно в него фамилията успява да се отърси от кралските си задължения, да се наслади на дълги разходки и неофициални семейни вечери, приготвени от 9-те деца на двойката. Покрусена от ранната смърт на съпруга си Алберт през 1861 г., Виктория иска всичко да остане така, както е било е неговите последни дни. Днес техният дух изпълва всяко кътче в това място, което предлага уникална възможност за надзъртане в живота на кралската фамилия, от приятно разхвърлените скъпи семейни, навяващи спомени вещи, до спалнята, в която кралицата е издъхнала на 22 януари 1901 г.
  • Иглите – три бели конусообразни скали (кекури) от креда на западния край на острова, в Ламанша.
  • Замъкът Карисбрук – най-добре запазеният нормански замък от XI век в кралството. Чарлз I е бил държан като заложник тук от Оливър Кромуел през 1647 г. в очакване на екзекуция. Опитът му да избяга бил осуетен, когато той се заклещил между решетките на прозореца.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]