Колона на Фока

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
RomaForoRomanoColonnaFoca.JPG

Колоната на Фока е колона в коринтски стил, издигната на Римския форум, пред Рострата и посветена през 608 г. на византийския император Фока 602610). Тя е последното допълнение към архитектурния комплекс на Римския форум.

Колоната е висока 13,6 м, създадена през 2 век, установена върху четириъгълен пиедестал от бял мрамор, първоначално използвана за монумент в чест на Диоклетиан. Надпис на северната му страна съобщава, че на 1 август 608 г. Равенския екзарх Смарагд я посвещава на Фока. Причината, поради която Фока е удостоен от екзарха с такива почести не е известна.

Често се счита, че колоната е издигната от признателната Римокатолическа църква, тъй като император Фока признава на папа Бонифаций III върховенството над всички християнски църкви.

През 610 Фока е свален, а всички негови изображения целенасочено са унищожени. По заповед на новия император Ираклий в края на 610 г. от колоната е свалена статуята, а надписа с посвещението е изтрит. През Средните векове Форума остава в запустение, самата колона остава цяла, но пиедесталът се оказва погребан под наноси. В края на 18 век той е разчистен.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]